Lars-Erik Nordin och Suzanne Åhman vet mer än de flesta om hur Sköndalsborna mår. De har drivit Sköndals husläkarmottagning i mer än 25 år.

Men vid årsskiftet tar en ny ägare över. De båda distriktsläkarna har sålt sin vårdcentral till Stiftelsen Stora Sköndal.

– Vi har blivit uppvaktade av många köpare genom åren och när vi nu närmar oss pensionen så var det självklart att sälja till Stora Sköndal. De har både en värdegrund som vi delar och en stark lokal anknytning till området, säger Lars-Erik Nordin och Suzanne Åhman i ett pressmeddelande.

Ägarbytet sker vid årsskiftet. De båda nuvarande ägarna kommer att jobba kvar första året, för att underlätta övergången.

Hade planer på egen vårdcentral

Redan för två år sedan började parterna diskutera en försäljning. Det berättar Stora Sköndals vd Åsa Andersson för Mitt i.

– Vi har länge tittat på att starta en egen vårdcentral med tanke på de många bostäder vi bygger på området. Men de planerna la vi ner när den här möjligheten uppstod. Det blir mycket enklare att ta över än att starta från scratch, säger hon.

Kan bli aktuellt med BVC

Enligt Åsa Andersson ska ägarbytet inte innebära någon förändring för patienterna. Avtalet med Region Stockholm förblir detsamma som nu.

– Vi tar över bolaget med de anställda som jobbar där. Den uppfattning vi har är att det är en väl fungerande verksamhet med jättenöjda patienter.

De stängde sin BVC för några år sedan. Funderar ni på att öppna upp den igen, med tanke på hur mycket Sköndal växer?

– Ja, det är något vi gärna vill göra om förutsättningarna finns. Jag kan inte säga att vi ska göra det men vi ska undersöka förutsättningarna. För alla som flyttar in på området skulle det vara jättebra att ha nära till barnavårdcentral. Och jag vet att lokalen fortfarande står tom.