Martin Johansson har öppnat lunchrestaurang utanför sitt eget hus i Sköndal. Foto: Veronica Johansson

Han öppnar lunchrestaurang – i sin trädgård i Sköndal

När kocken Martin Johansson fick alla sina jobb avbokade öppnade han en lunchrestaurang – utanför sitt hus i Lilla Sköndal. – Man får ta sig dit kunderna är, säger han.

  • Publicerad 06:00, 9 apr 2020

Vimplar vajar i vinden, musik strömmar ut högtalarna, bord och stolar står utplacerade på gatan, personer med lunchlådor eller tallrikar står på behörigt avstånd från varandra och det doftar från grillen.

Sedan två veckor tillbaka är det så det ser ut under lunchen på Karin Larssons väg i Lilla Sköndal, efter att kocken Martin Johansson öppnat upp för lunch – i sin egen trädgård.

– Vi försöker ha lite blandat käk, allt från svensk husmanskost till asiatiskt, säger han.

Martin Johansson vill att maten ska vara vällagad och varierad.

Alla jobb bokades av

Martin Johansson har jobbat som kock i 20 år och har under sina år lagat mat på större evenemang, catering, men även i mindre sammanhang. Men för två veckor sedan blev alla jobb avbokade på grund av spridningen av coronaviruset och Martin funderade på vad han kunde göra i stället.

– Allt kändes hopplöst och tråkigt. Jag var på väg att skriva in mig hos arbetsförmedlingen. Sen på kvällen fick jag idén att ta fram min stora utomhusgrill och öppna upp för lunch för grannarna här precis utanför mitt hus. Så jag samlade ihop vad jag hade hemma och dagen efter serverade vi första lunchen, säger Marin Johansson.

Han satte upp lappar i kvarteret och annonserade också i lokala Facebook-grupper.

– Vi har fått jättebra feedback. Många här jobbar hemifrån nu och det är skönt att komma ut på lunchen och också slippa laga mat, säger Martin Johansson.

Ta med egna tallrikar

Han har anpassat sig till rådande läge och uppmanar besökarna att ta med egna tallrikar eller matlådor, all betalning sker via swish och man uppmanar besökarna att inte köa för nära varandra. För köer har det varit.

Kim Espling, Oskar Nielsen och Victor Nilsson har slagit sig ner för att njuta av lunch i solen.

– Totalt har det kommit nästan 60 gäster varje dag, med lite fler på fredagarna, säger Martin Johansson.

Grannen Leonard Axelsson kommer med matlåda och tallrik till uteköket. Han har köpt lunch där varje dag sen det öppnade.

Leonard Axelsson har med sig både matlåda och tallrik.

– Jag köper med till min sambo där hemma som ska äta senare. Det är väldigt smidigt, hade vi lagat mat själva hade det blivit något enklare, säger han.

”Vill stötta grannarna”

Även Sköndalsbon Kim Espling tar en paus från hemmajobbet för att njuta av solen och nygrillad mat.

– Det är jättemysigt att han har öppnat upp sitt hem, säger Sköndalsbon Kim Espling.

– Vi var även här i fredags, vi såg på Facebook att han skulle ha det här. Vi vill gärna stötta grannarna. Det är trevligt att komma ut lite också, säger Victor Nilsson som också bor i Sköndal.

Oskar Nielsen har åkt från Fredhäll.

– Det lyfter grannskapet i området. Jag känner mig som hemma här, säger han.

Kan stängas snabbt

Den plötsliga pop up-restaurangen kallar Martin Johansson för Nice Valley Restaurant och han är medveten om att det kan behöva läggas ner snabbt.

– Vi vet ju ingenting om hur läget kommer bli. Helt plötsligt kanske regeringen förbjuder oss att gå ut, då får vi stänga ner. Men vi kör på så länge det går och så länge vi har kunder, säger Martin Johansson, som också letar lokal i området, för att kunna öppna upp en restaurang med liknade mat som han har på grillen utanför sitt hus.

Sköndal blir Nice valley på engelska, här har Martin Johanson öppnat sin egen restaurang.

Även hemkörning

En annan idé han har är att också köra hem matlådor till människor som beställer hem, något som redan är möjligt på fredagskvällarna.

– Man får ta sig dit kunderna är, och just nu jobbar många hemma, så då tar jag också med min matlagning hem, säger Martin Johansson.