Eduardo Salo öppnar ett gym i Vårby gård, med både pilatesbollar och en kampsportsdel. Foto: Pia Bispo

Han öppnar gym i Vårby: ”Vill göra något positivt”

Eduardo Salos väg bort från ett stökigt förflutet var genom träningen. Nu öppnar han ett eget gym i Vårby gård. – Var och varannan person i förorten har någon som har gått bort, så varför inte göra något positivt? Det värsta som händer på gymmet är att du får träningsvärk.

  • Publicerad 08:00, 27 okt 2018

Salembon Eduardo Salo, 28, vet hur lätt det är att hamna på glid när man växer upp i ett utanförskapsområde.

Räddningen hittade han på gymmet. Där kunde han träna boxning och på så sätt få utlopp för sina känslor.

Inte minst var det ett nytt sammanhang, med nya människor.

– Kolla hur det har utvecklats i förorten. När folk inte har något att göra gör de dåliga saker i stället. Träningen fungerade för mig för att komma bort från det negativa, säger han.

”Alla gillar inte att lyfta”

I våras fick Eduardo höra via en kompis att Fitness24Seven i Vårby Gård skulle stänga ner. Han hade länge gått i tankarna att öppna ett eget gym och plötsligt fanns en tom lokal – och en förort i behov.

– Var och varannan person i förorten har någon som har gått bort, så varför inte försöka göra något positivt? Det värsta som händer på gymmet är att du får träningsvärk.

Eduardo hade ingen tidigare erfarenhet av att driva den här typen av verksamhet, och det var inte helt enkelt att presentera sig för fastighetsägaren Balder som ung utan meriter.

Men det visade sig att de trodde på Eduardos vision, och sa ja.

– Sen var det bara att tuta och köra.

Det värsta som händer på gymmet är att du får träningsvärk

Eduardo Salo

Att ansluta sig till någon av de redan befintliga kedjorna var det aldrig tal om. Eduardo var fast besluten om att öppna eget och skapa ett gym för alla.

– Jag vet hur det funkar: alla gillar inte att lyfta. Vissa vill jobba med kroppen och exempelvis brottas eller träna kampsport. På mitt gym kommer båda möjligheterna att finnas.

Men samtidigt är Eduardo lite nervös. Han har investerat sina egna pengar i gymmet, ska anställa personal och hoppas på att kunna vara kvar även efter att Vårby gårds centrum byggs om.

– Nu är jag skiträdd. Jättenervös. Men jag har vänner härifrån som säger att folk här vill ha ett gym. Jag har jobbat på ett gym förut och det har varit en dröm sedan jag var barn att öppna ett eget.

Öppnar vid årsskiftet

På Eduardos gym kommer det finnas boxningssäckar, budomatta, hopprep – allt man behöver för att exempelvis kunna träna kampsport. Resten blir ett traditionellt gym, med en speciell avdelning för tjejer.

Just nu pågår bygget för fullt och öppningen är planerad att ske vid årsskiftet.

– Vi håller på att göra om hela planritningen och ska sätta ett trevligt ansikte på det – sen kör vi. Vi öppnar strax efter nyår och hoppas att alla håller sina nyårslöften.