Han lär barnen lira som i Barça

För fjärde året i rad arrangeras ett FC Barcelona-inspirerat fotbollsläger på Södertörn. ”Tränarna har en bakgrund i klubbens akademi”, säger arrangören Xavi Roca.

  • Publicerad 12:00, 7 jul 2018

44-årige Xavi Roca, bosatt i Trångsund och pojklagstränare i Skogås-Trångsunds FF, kom till Stockholm 2011 från hemstaden Barcelona.

Tillsammans med några kompanjoner har han sedan några år startat det man kallar Barcelona Pro Soccer School.

Och för fjärde året i rad arrangerar Xavi Roca ”Tiki-taka campus”, ett fotbollsläger på Södertörn för åldrarna 6-14 år som ska vara inspirerat av FC Barcelonas spelstil.

Likt tidigare år hålls lägret på Hanvedens idrottsplats i Västerhaninge, i år mellan 13-17 augusti.

Arkivfoto från fotbollslägret föregående år.

Sex-sju före detta fotbollsspelare eller tränare som Xavier Roca menar har koppling till FC Barcelona ingår i projektet.

Tränarna tituleras på hemsidan med titlar som ”Tiki Taka UEFA PRO tränare” och ”UEFA PRO tränare”, ofta iklädda FC Barcelona-tröjor.

– Vi genomför träningsläger i Norge, Kazakstan, Argentina, Holland, Belgien, USA, Grekland och Spanien, säger Xavi Roca.

Det är dock inga direkt namnkunniga Barça-profiler det handlar om.

Alla våra tränare har en bakgrund i FC Barcelonas akademi

Xavi Roca

Den som nått längst, Alberto Manga, gjorde förvisso 63 matcher för Barças B-lag mellan 2000-2004, Xavi Moro gjorde 19 matcher för samma B-lag 1995-1996, men de andra har inte nått samma nivå.

– Men alla våra tränare har en bakgrund i FC Barcelonas akademi, säger Xavi Roca.

Pere Vila och Juan Manuel Mena, de två tränarna som kommer till Hanveden, ger inga träffar vid en googling.

Vad får barnen lära sig?

– De får en försmak av hur FC Barcelona tränar inom sin akademiverksamhet. Under veckan har vi exakt samma upplägg som FC Barcelona gällande träningspass och föreläsningar. Samtidigt utbildas de lokala tränarna i spelfilosofin, säger Xavi Roca.

– Vi är öppna för alla ungdomsspelare i området som vill komma, inte bara de som spelar i Västerhaninge IF, säger Xavi.

Xavi Roca är själv från Barcelona, men bor sedan 2011 i Trångsund med sin svenska fru.

Messis autograf lottas

Fotbollsskolan kostar 1 950 kronor, men då ingår lunch och mellanmål samt tröja, shorts och strumpor från ett stort idrottsklädesmärke. En signerad FC Barcelona-tröja kommer också att lottas ut.

– Den har bland annat Lionel Messis autograf, säger Xavi Roca.

Inför årets camp har 40-45 platser sålts av de planerade 80 platserna. Är intresset stort kan skolan dock utöka antalet platser till 100-120, berättar Xavi.

Gratis dag innan lägret

– Vi har ett väldigt speciellt sätt att jobba. Vi kan inte ta in 150 barn på Hanveden. Därför är det först till kvarn som gäller, säger han.

På söndagen den 12 augusti kommer lägret att genomföra ett gratis träningspass för barn som inte kommer vara med på fotbollsskolan.

Både till träningslägret och det fria träningspasset är det till Barcelona Pro Soccer Schools hemsida man anmäler sig. Men även vid det fria träningspasset kommer det finnas en gräns för hur många som kommer in.

– Även barn som på olika sätt har funktionshinder är välkomna på träningspasset, säger Xavi Roca.

Fakta

Detta är "Tiki-taka"-fotbollen

Tiki-taka, eller tiqui-taca, är en fotbollsmodell som bygger på stort bollinnehav och tålamod, och som utvecklats från totalfotbollen.

FC Barcelona utvecklade modellen under 00-talet. Spelet ledde FC Barcelona till stor dominans i både den spanska och europeiska klubbfotbollen i slutet av 00-talet och början av 2010-talet under ledning av Pep Guardiola.

Spanska landslaget tog efter modellen och vann VM-guld 2010, samt EM-guld 2008 och 2012.

Modellen har ifrågasatts de senaste åren för att vara för ineffektiv. Att det blir för mycket bollrullande i sidled och för lite djupledspel och avslut på mål.

Visa merVisa mindre