"Det känns som en bra Frejanda i kyrkbyn”, säger butikschef Christoffer Birking på Ica i Täby kyrkby, som sponsrar IK Frej i Superettan. Foto: Åsa Sommarström

Han kränger ”Frejlimpa” för att stötta kyrkbyns hjältar i kvalet

Christoffer Birking, butikschef på Ica i Täby kyrkby, kränger ”Frejlimpa” för att stötta laget som riskerar att att ramla ur Superettan. – Jag håller ju tummarna för att de ska vara kvar. Men det är tufft.

  • Publicerad 09:50, 7 nov 2019

För IK Frej fortsätter dramatiken i kvalspelet mot Umeå FC på hemmaplan söndag den 10 november kl.13.00. Det blev 1-1 i första kvalmatchen borta mot Umeå.

För kyrkbyns Icabutik är det självklart att stötta IK Frej i medgång och motgång, enligt butikschef Christoffer Birking. Och inga kunder kan undgå att märka det.

Butikschef Christoffer Birking, Ica Maxi Täby Kyrkby.

Fansen köper Frejlimpor och gula kassar

På väggen vid butikskassorna sitter ett stort gult klubbemblem med vikingen Frej. För de inbitna fansen finns det också möjlighet att köpa och packa matvarorna i en Frej-gul platskasse.

– Vi stöttar ganska mycket, dels med pengar från plastkassarna och sedan sponsring från företaget utöver det. Sedan har vi det här IK Frej-limporna som är en liten del, säger Christoffer Birking.

Handlaren Björn Bergquist själv, som driver Icabutiken i tredje generationen och har omvittnat stort fotbollsintresse, syns inte till just när vi apropå Frej-påsarna i kassan kommer in på lagets prekära sits i Superettan.

Håller tummarna för IK Frej

Christoffer Birking säger att nästan alla i kyrkbyn bryr sig om hur det går för IK Frej. Han vågar inte tippa utgången. Nu står hans och andras hopp till kvalspelet.

– Jag håller ju tummarna för att de ska vara kvar. Men det är en tufft. Det är en tuff serie att ligga för ett lag i ett litet samhälle, det är tufft ekonomiskt.

”Frejlimporna” bakas i butiken och utmärker sig som riktiga dyrgripar i brödhyllan. Tunga bruna limpor med ”IK Frej” skrivet i vitt mjöl på med hjälp av en schablon.

– De är jättepoppis.

Här på brödhyllan i kyrkbyn ligger ”Frejlimpan” som fansen kan köpa för att stötta laget i med- och motgång. Årets fotbollssäsong har inte varit lättuggad för fansen som hoppas på kval för att hålla sig kvar. Foto: Åsa Sommarström

”Folk vill stötta ännu mer”

Frejlimporna har inte heller blivit mindre populära när det gått dåligt för laget i år.

– Det är snarare tvärtom att folk vill stötta ännu mer. Det känns som det är en bra Frejanda i kyrkbyn. Många familjer har sina barn i Frej. Jag har själv en dotter, som är fem år och spelar i Frej, säger Christoffer Birking.

Stöttar Frej i med- och motgång

Christoffer Birking tycker att viktigt att deras Icabutik har lokal förankring och han vill att den ska vara en mötesplats mitt i byn. Oavsett om IK Frej ramlar ur Superettan eller klarar sig kvar kommer butiken att fortsätta stötta laget:

– Det har ingen betydelse. De har varit i division ett, två och tre tidigare. Sponsringen är inte prestationsbaserad, säger Christoffer Birking.