Han kämpar mot snö och slask – dygnet runt

Han mixtrar ihop sina egna saltblandningar och har specialslimmat sitt fordon för att komma fram överallt. För Jimmy Skipsna finns det inget dåligt väder, bara isiga cykelbanor som ska bekämpas.

  • Publicerad 09:10, 2 feb 2019

Jimmy Skipsna sitter i sitt maskinfordon och suckar. Utanför är det grått, blött och fullt med folk som tydligt signalerar att de bara måååååste fram före honom. Han väntar tålmodigt på att åka ut i cykelbanan och börja sopa.

– Jag är van. Om det snöar då är de jävligt hjälpsamma och tycker det är viktigt att man kommer fram. Men är det en sån här dålig dag då är man bara i vägen, säger Jimmy Skipsna.

Här är Stockholms bäst plogade trottoarer

Dagen till ära är det nollgradigt. Men det har snöat under gårdagskvällen och i flera timmar har Jimmy arbetat med att göra cykelbanor framkomliga. De senaste dagarna har han kört många timmar varje dygn. Vädret styr helt och hållet. Förutom nattens nederbörd finns det sedan tidigare ett hårt istäcke som måste bekämpas.

– Det har varit några pass som varit snudd på dygnslånga den sista tiden. Ut och köra, hem och sova några timmar och sedan ut igen. Ibland vet man knappt vilken dag det är, skrattar Jimmy.

Med sitt fordon kan han spruta ut tre olika vätskeblandningar samtidigt. Förutom saltlösningen i flaket har Jimmy gjort en egen blandning som enligt han själv "förintar den isbeläggning som ingen annan rår på", samtidigt som den är skonsam mot "både miljön och djurtassar". Att kalla honom dedikerad är en underdrift.

Så många har klagat på halkan i Stockholm

– Jag är djurvän och vill inte slänga ut grejer som gör ont i tassarna. Men jag har experimenterat lite och fått fram en blandning av potassium och saltlake som biter på all isbildning. Jag provade dricka den och det var inte starkt, säger Jimmy.

Själva fordonet är modifierat. Jimmy har skurit av stänkskärmar böjt spridarens armar, för att kunna ta sig genom smala passager. Inne i förarhytten är det fullt av teknik. Tre skärmar visar marktemperatur, hur mycket saltlösning som sprids ut, på vilken frekvens sopborsten snurrar och mängder av annan fakta som tickar fram i realtid. Allt som görs loggas och registreras, så man kan gå tillbaka och analysera vad som gjorts.

– Det är som en lite forskningsstation man kör runt i, säger Jimmy som tillhört Peabs cykeljour sedan starten för sex år sedan.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/stockholmares-dom-om-halkan-sjukt-halt/repsaw!4TYwFHkiRos66yrcclAbw/

Cykeljourens uppdrag är att hålla rent på cykelbanor året runt. Idag är det åtta stycken anställda och arbetsbördan är hög när höstlöven faller eller när kottar sprids över cykelbanorna. Men ingenting slår en vinterdag med mycket nederbörd när temperaturen plötsligt slår om.

– I sådana lägen sopar jag vissa cykelbanor sex gånger om dagen, och ändå blöder det igenom och blir blött och halt, säger han.

Trots att han och kollegorna jobbar hårt klagar många cyklister på att det är dåligt plogat vissa dagar. Ibland är det dock obefogat. Vissa gånger har Jimmy och hans kollegor gjort ett bra arbete i ottan. Sedan har en stor plogbil kört på vägbanan och hällt upp vallar på den tomma cykelbanan, vilket gör att cykeljouren sedan får arga telefonsamtal.

Jimmy vet om att klagokören, men säger att han själv mestadels möter glada miner.

– De flesta gillar ju att jag är ute och arbetar. Vi gör allt vi kan för att för att hålla rent på cykelbanorna, avslutar han.

Snöröjare, halkbekämpare Jimmy Skipsna. Cykeljour Foto: Sacharias Källdén

Jimmy Skipsna

Ålder: 50

Jobbar som: Förare på Peabs cykeljour.

Arbetar: Med cykelbanor från Gullmarsplan till Stadshuset. När det snöar jobbar Jimmy dygnet runt, enda pausen är när borstarna måste bytas. ”Då får man en halvtimmes vila i verkstaden”.

Blandar eget: Jimmys blandning är av samma typ som används på start-och landningsbanor vid flyplatser. I teorin går den att halkbekämpa ner till minus 70 grader.

Tidigare meriter: Arbetade som dörrvakt i reality-såpan ”Baren” som spelades in på Skeppsbron i början av 2000-talet. Varit personlig tränare i Singapore för olika golfproffs på Asientouren.

Visa merVisa mindre