I början på februari i år köpte en 21-årig man tre mobiltelefoner i en teknikbutik i Järfälla. Därefter började han och två andra män att ringa. Med hjälp av anonyma kontantkort ringde de över 150 samtal – uteslutande till kvinnor över åttio år. 

Syftet var att lura dem på pengar. De tre männen uppgav att de antingen kom från polisen eller en bank och att de skulle hjälpa kvinnorna att spärra deras kort. Sex kvinnor nappade på betet. 

I flera av fallen knackade en av de tre männen, en 22-åring, på kvinnornas dörr och tog emot kort och pinkod. Sen rensades kvinnornas konton. 

– Det är rent ut sagt för jävligt att man lurar äldre på det här sättet. Många blir av med alla pengar de har och vissa mår så dåligt att de inte vill leva längre, säger Daniel Ångman, gruppchef på spaningssektionen i Stockholm Nord. 

Miljonbelopp till gängen

För ett år sedan bildade han en grupp tillsammans med en handfull andra poliser med syftet att komma åt den här typen av bedragare. De kallar sig för "Team Eko" och gemensamt är att alla bedragarna är kopplade till kriminella nätverk.

– Vi har sett att bedrägerierna genererar samma summor som deras narkotikaförsäljning. Målet är att sätta dit bedragarna men också minska nätverkens löpande inkomster och i förlängningen det dödliga skjutvapenvåldet.

I en av deras utredningar mot ett nätverk i Järva kunde de se att den här typen av bedrägerier genererade två miljoner kronor – i månaden.

SKRIVBORDSPOLIS. Mycket av gruppens polisiära arbete sker framför datorn.

SKRIVBORDSPOLIS. Mycket av gruppens polisiära arbete sker framför datorn.

Erik Lejdelin

Många bakom lås och bom

Gruppen har rönt framgångar: Ett trettiotal fällande domar och samtliga personer som åtalats har dömts. Så även i fallet med trion som lurade de sex kvinnorna tidigare i år. 

– Det är en 100-procentig utdelning.

Framgångsfaktorn, menar Daniel Ångman, är samverkan med de lokala polisområdena. 

– Vi lånar ut vår expertis till befintliga utredningar och vi riktar helt in oss mot de lokala nätverken. Vi har redan mycket fokus på narkotikaförsäljningen och vapenbrotten, men den här typen av strategiskt arbete mot bedrägerier har inte funnits lokalt tidigare. 

Vilka är personerna som utför de här brotten?

– I de fall vi arbetar med kan vi se att de på ett eller annat sätt är knutna till nätverken. Men de tillhör inte den våldsamma kärnan. Ofta behövs det andra kvalifikationer för att bedra, som att vara förtroendeingivande och vältalig. Det har aldrig förekommit några våldsamheter i de ärenden vi haft.

Vill sprida metoden

Nu har man beslutat att projektet ska bli permanent och fler utredare ska anställas. Förhoppningen är att deras arbetssätt ska sprida sig vidare till polisen inne i city och södra Stockholm. Kanske till och med hela Sverige.

– Vi behöver hitta nya sätt för att komma åt nätverken och deras intäkter. Vi tror stenhårt på det här.

OFFREN. Bedragarna hittar all information de behöver på nätet – de flesta som utsätts är äldre kvinnor.

OFFREN. Bedragarna hittar all information de behöver på nätet – de flesta som utsätts är äldre kvinnor.

Erik Lejdelin