TVINGADES FLYTTA. Peter, som egentligen heter något annat, tvingades flytta från sin lägenhet när han insåg att den hade använts som bordell Foto: Mitti / Polisen

Han hyrde ut sin Stockholmslägenhet – omvandlades till bordell

Peter hyrde ut sin lägenhet i andra hand till vad han trodde var ett trevligt par. När han kom tillbaka till sin lägenhet efter en långresa förstod han att bostaden hade använts som bordell, skriver Hem&Hyra.

  • Publicerad 11:35, 22 okt 2020

Det är Hem&Hyra som har träffat Peter som bor i Stockholms stad. När han och sambon skulle åka iväg på en långresa valde de att hyra ut lägenheten via Airbnb till ”ett trevligt par”.

– Vi tyckte de kändes ordentliga så vi skrev kontrakt med dem, säger Peter, som egentligen heter något annat, till Hem&Hyra.

LÄS ARTIKELN I HEM&HYRA HÄR

Det trevliga paret var dock en hallick och hans medhjälpare, något Peter och hans sambo blev varse om när de kom tillbaka från resan. Alla deras vinglas var nydiskade, det luktade urin i hela bostaden och de hittade ett stor paket kondomer samt trosor gömda bakom en dörr. Efter drygt en månad kom svaret. Polisen hörde av sig och berättade att lägenheten använts som bordell.

– Först får man en chock, sedan blir man ledsen för offrens skull. Att ens lägenhet som är en trygg plats för en själv blir ett fängelse för en annan, säger Peter till Hem&Hyra.

Skrapan centrum för bordellverksamhet i Stockholm

Peter kunde inte längre sova i sängen, mysa i soffan eller dricka ur vinglasen. Hela lägenheten ”kändes besudlad”. Det gick så långt att han kände sig tvingad att flytta. Känslan av vad som hade pågått i lägenheten gick inte att få bort.

Stort mörkertal

Hur många lägenhetsbordeller som finns i Stockholm är det ingen som vet. En fingervisning om hur utbrett det är att att kolla på de två största eskortsajterna på nätet. Där finns det i dag 72 respektive 150 annonser i Stockholm, skriver Hem&Hyra.

Sedan polisen drog igång med "Insats Torsk" i början av året har 111 män gripits för sexköp i lägenheter under de tre stora insatser som genomförts.

Stor sexköpsrazzia på Östermalm – känd tv-stjärna gripen

Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion i Stockholm, finns lägenhetsbordeller överallt, men att det är omöjligt att uppskatta omfattningen.

– Ofta ligger de i innerstan. Gärna på adresser där man kan smita in lite ostört, säger han till Hem&Hyra.

Exempel som Hem&Hyra redovisar

✓  Sankt Göransgatan, Kungsholmen, våren 2019: En hyresgäst hyrde ut sin lägenhet i andra hand. Grannar såg att många okända män besökte lägenheten, ibland kom en ny besökare varje timme.

✓  Hauptvägen, Farsta, februari 2020: En man hyrde lägenheten på Hauptvägen i första hand och ytterligare två via Airbnb eller Blocket. Ett 20-tal kvinnor, de flesta från Sydamerika, lockades till Sverige för att sälja sex i lägenheterna.

✓  Södermalm, februari 2020: En riktad polisinsats mot tre misstänkta bordellägenheter. Enligt polisen var det vissa stunder ”en kö av köpare” utanför lägenheterna.

✓  Östgötagatan, Södermalm, våren 2020: Bostadsrättsägare hyrde ut en liten lägenhet via Airbnb. Tre kvinnor sålde sex i bostaden.

Grevgatan, Östermalm, maj 2020: Ett polistillslag mot en lägenhet på Grevgatan 10 gjorde att flera män greps. I stort sett hela huset fungerade som ett lägenhetshotell.

Källa: Hem&Hyra

Visa merVisa mindre