Ingvar Mattsson har stått vid Coop hela februari och samlat in namn till protestlistan mot flyttplanerna. Foto: Anna Wilson

Han har samlat in 500 namn i protest mot flytt av Mötesplats Tor

Politikerna tycker att frågan är överspelad. Men Lidingöbon Ingvar Mattsson ger sig inte. Han har samlat in över 500 namn mot att Mötesplats Tor ska flytta till nya Stadshuset.

  • Publicerad 13:01, 10 maj 2019

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.

– Politikerna är till för oss Lidingöbor, inte tvärt om. I det här fallet har de inte lyssnat alls, säger Lidingöbon och pensionären Ingvar Mattsson.

Han är en av dem som är rasande över det politiska beslutet att den populära Mötesplatsen på 70+boendet Tor ska flyttas till nya lokaler i det ombyggda Stadshuset när det slår upp sina portarna efter sommaren.

Under några intensiva veckor tidigare i våras samlade Ingvar Mattsson in namn på Coop i protest mot flytten. Över 500 namn har han nu fått ihop.

– Jag fick stor uppbackning från Lidingöborna. Två tredjedelar av dem som skrev på är ickepensionärer. Barnen lekte runt benen på mig medan föräldrarna skrev på, säger han.

Sköld inte beredd att riva upp beslutet

På torsdagen lämnades protestlistan över i ett kuvert till den politiska majoriteten i Stadshuset.

Birgitta Sköld (LP), ordförande för omsorgs och socialnämnden tar till viss del till sig kritiken från pensionärerna.

– Vi kunde ha varit tydligare i början och har lärt oss av det. I den fortsatta processen har vi varit angelägna om att informera alla som berörs och har också öppnat upp för delaktighet när det gäller utformningen av mötesplatsen i Stadshuset, skriver hon i ett mailsvar till Mitt i med frågor som stadshusflytten. 

Birgitta Sköld, Lidingöpartiet. Foto: Anna Z Ek

Däremot är hon inte beredd att riva upp beslutet om flytten.

– Målet med ombyggnationen och att flytta in verksamheter i det nya Stadshuset är att skapa en levande träffpunkt för alla Lidingöbor. Vi ser fram emot inflyttningen och ser det som en styrka att lokalerna kommer ligga i nära anslutning till annan service –  till exempel biblioteket, restaurang och Stadshusdoktorn.

Stadshuset upplevs som krångligt

Men det hon ser som en styrka med lokalerna i Stadshuset ser Ingvar Mattsson och de som protesterar mot flytten som ett problem.

De tycker att Stadshuset känns avlägset och svårt att ta sig till. Lokalerna på Tor upplevs som lättillgängliga, en närbusslinje går direkt utanför och bara några steg utanför finns matbutik och Systembolag, där många passar på att handla efter ett besök på Mötesplatsen.

– Det finns massor av praktiska problem med Stadshuset, se bara på de där trapporna, säger Ingvar Mattsson.

En liten eftergift har politikerna dock gjort. En mindre del av Mötesplatsen, fiket, blir kvar på Tor.

Ingvar Mattsson, är inte det bra då?

– Nej, det kallar jag för en godispåse! Det är bara ett fik och där kan vi inte ha något av den verksamhet som fungerat så bra. Det är som att säga: Tidigare har ni haft fem stolar. Nu blir det bara en! Vilken färg tycker ni är lämplig på den stolen? säger Ingvar Mattsson.

Politikerna delade om flytten

Beslutet om att flytta Mötesplatsen till Stadshuset fattades i kommunstyrelsen 2017. Sedan dess har man tvistat om det. Centerpartiet på Lidingö har hela tiden varit mot flytten. Den politiska majoriteten försvarar flyttbeslutet.