Enköping

Nästa år väntar stora nedskärningar efter sparkrav från den politiska majoriteten. Man har gett i uppdrag till kommundirektören att ta fram hur det ska göras.

– Det är aldrig lätt att göra besparingar. Mitt uppdrag är att ta fram förslagen. Det är politikerna som tar besluten, säger Daniel Jansson-Hammargren, som är ny kommundirektör sedan i höstas.

Eftersom han är ny i kommunen vet han ännu inte vilka konkreta förändringar som är att vänta, men med sin tidigare erfarenhet från Kumla och Örebro kommuner vet han vad det skulle kunna komma att handla om.

Digitala lösningar

Ett exempel handlar om den digitala verksamhetsutvecklingen. Exempel på åtgärder inom digitalisering skulle kunna vara automatiserade ansökningsprocesser för försörjningsstöd, digital tillsyn inom omsorgen och drönare som används för att upp­datera kartor.

Ett annat område handlar­ om energieffektivisering. Kommunen har ett elavtal som löper ut vid årsskiftet så tjänstemän jobbar nu för fullt för att få till ett bra nytt avtal.

Tidseffektiv elanvändning

Många har fått lära sig att det går att spara pengar genom att låta tvättmaskinen gå på natten. På motsvarande sätt ska även kommunen kunna se om det går att spara pengar genom att fördela verksamhet över dygnet.

Det kan också handla om åtgärder som att sänka temperaturen i vissa lokaler. Vissa lokaler är det däremot direkt olämpligt att sänka temperaturen i, exempelvis inom äldreomsorg.

– Där är vissa delar fredade, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Den politiska majoriteten har sagt att även skolan ska vara fredad från nedskärningar.

Alla sorters effektiviseringar behöver inte heller försämra kvaliteten, menar Daniel­ Jansson-Hammargren. Det är en stor organisation och vid en genomgång kan det visa sig att det förekommer dubbelarbete.

Daniel Jansson-Hammargren vill samtidigt under­stryka att många saker fungerar bra i Enköping och kan byggas vidare på.

– Företag vill etablera sig här och många människor vill bo här. Det är imponerande, säger han.