Roger Alasalmi med Victor Jansson och Linus Evén, två av hundratals barn som börjat i Viggans hockeyskola. Foto: Åsa Sommarström

Han har lärt knattar spela hockey i 20 år

Roger Alasalmi laddar för 20-årsjubileum som ledare för Viggbyholms hockeyskola. Forna adepter minns övningen ”köttbullen”. Själv minns Roger gruppen som fick honom att kolla midjemåttet.

  • Publicerad 19:02, 28 sep 2014

Roger Alasalmis ledargärning i Viggbyholms IK är mäktig. Han har i stort sett gjort allt, i synnerhet personifierat hockeyskolan sedan äldsta sonen Viktor för första gången var med i hockeyskolan i Hägernäs ishall.

– Då stod jag utanför rinken, men var snabbt med inne på isen.

Resten är klubbhistoria – nu på 20:e året.

– Jag har det nog i blodet. Jag växte upp på Värmdö där min pappa startade ungdomsverksamhet i Värmdö IF. Klubben hade ett seniorlag när han startade hockey för oss unga, säger Roger Alasalmi.

Med lugna steg har han tittat in i tre omklädningsrum denna träningskväll. I ett av dem fann han inget bekant ansikte, från övriga har han hämtat en kille i varje – Victor Jansson, P03 och Linus Evén, P04 – som för några år sedan var nybörjare.

Han kunde ha hämtat spelare från seniortruppen också. Det finns flickor och pojkar i alla ”Viggans” lag som fått lära sig grunderna av Roger.

– Jag minns den där övningen ”köttbullen”, säger Victor Jansson. Den fick vi träna ofta. Roger är väldigt snäll, gjorde man fel var han lugn och skrek aldrig.

Även Linus Evén nämner den övningen, men också den där en spelare satt på knä och den andre gjorde finter runt denne.

– Hockeyskolan var jättebra, sä-ger Linus Evén.

Roger Alasalmis engagemang hade varit en tillgång för vilken elitklubb som helst. Själv avfärdar han det påståendet bestämt med ”Nej, nej”.

Trots att han gått alla tränarkurser och ständigt fortbildat sig, har drivkraften aldrig varit att fostra stjärnor.

Roger har i vått och torrt förblivit Viggbyholms IK trogen och har dålig koll på barn som nått vidare till hockeyns rampljus.

– Jag har försökt bromsa hetsen så mycket jag kan. Det är omöjligt i elitklubbar. Barn i hockeyskolan ska kunna uppleva glädje. Kvalitén ska vara hög, men främst ska de som vuxna minnas att de hade roligt när de var med i hockeyskolan.

Otaliga gånger har han betonat att knäskålarna ska vara längst fram på en skrinnande hockey­spelare. Inte skridskon, axlarna eller huvudet. En vinter frågade han vad som skulle vara längst fram och illustrerade.

Kollektivet tjöt: ”Magen!”.

Den regisserade kuppen gick hem, Roger medger att han efteråt kollade sig i spegeln.

– Jag gillar att jobba med barn. Ett par timmar i hockeyskolan ger enormt med energi.

Och i nästa vecka inleds alltså hockeyskolan för 20:e säsongen under ledning av Roger Alasalmi och Torbjörn Tedenbäck.

Fakta

Tillbringar många timmar i ishallen

Namn: Roger Alasalmi.

Ålder: 55 år.

Bor: Hägernäs.

Familj: Hustrun Yvonne, utflugna sönerna Viktor, 27 och Simon, 25, samt dottern Emmy, 20.

Yrke: Försäkringsrådgivare.

Uppdrag i Viggbyholms IK: Ordförande, tränare, lagledare, materialare och insyltad i marknadsgruppen.

Hockeytimmar per vecka: ”Tolv med A-laget, fyra med hockeyskolan och några med material. Fast så kan man inte räkna, det verkar ju galet.”

Visa merVisa mindre