Christer Fjellman in action när han plåtar Slussen. Totalt har han tagit 5000 bilder, alla från bilen. Foto: Läsarbild Rikard Westman

Han har fångat Slussens dekadens – ny utställning

Slussens förfall är vackert. Det tycker Christer ”Fjellis” Fjellman som under fem år fotograferat knutpunkten. Nu blir bilderna en utställning.

  • Publicerad 13:25, 27 nov 2019

Söderbon Christer ”Fjellis” Fjellman passerar som många av oss ofta Slussen. Han har starka minnen från platsen sedan barndomen och ville dokumentera de sista resterna innan de försvinner.

– Jag tyckte att det kändes väldigt sorgligt att allt skulle rivas. Slussen är en bit av allas våra liv som bor här i Stockholm. Jag såg ett vackert förfall som jag ville fotografera.

Färger och kontraster har alltid intresserat Fjellis. Foto: Christer Fjellman

Vill inte plåta skarpt

Men hans arbetsmetod skiljer sig från många andra fotografer. Skarpa, dokumentära bilder var aldrig målet. Utan mer att skapa en känsla, genom att ha rörelseoskärpa och jobba med kontraster.

Resultatet kallar han för ”Slussen – Mon amour”, en serie på 24 bilder som tog fem år att färdigställa. Totalt har han tagit runt 5000 bilder.

– Bilderna är på samma gång romantiska och hårdsmälta. De visar skönheten i tidens obönhörliga gång.

Många av oss minns säkert den gula gången, som kännetecknades av kakelplattorna. Foto: Christer Fjellman

Använde mobilen

Som kamera använde Fjellis sin mobiltelefon. Bilderna har han tagit när han sakta kört förbi Slussen själv eller i taxi.

Men nya Slussen ger han inte mycket för.

– Jag hade helst sett att de hade renoverat det gamla. Jag tvivlar på att nya Slussen kommer att bli mänsklig. Och att de kommer att kunna hålla budget.

”Slussen – mon amour” visas på Café Fru Bellman, Bellmansgatan 26, från 27 november till 24 januari.