Dekaler. Illustratören och formgivaren Bo Lundberg har fått i uppgift av Playstation att designa en bil med dekaler till jubileumsutgåvan Gran Turismo. Foto: Madelene Hergils

Han har designat en bil för tv-spelsjätten

Illustratören Bo Lundberg arbetar digitalt från hemmakontoret i villan i Enskededalen och har under åren haft uppdrag för bland annat Rolling Stone Magazine och Powerking. Nu har han designat en bil i tv-spelet Gran Turismo.

  • Publicerad 18:20, 22 apr 2022

Mycket går ju att diskutera om det är svenskt eller ej

Inför 25-årsjubileet av bilspelet Gran Turismo ville Playstation arbeta med en svensk formgivare som kunde designa en bil till spelets sjunde upplaga. De kontaktade Bo Lundberg som tackade ja direkt.

– Jag är alltid intresserad av att göra sådant som jag aldrig gjort förr. Det tycker jag driver ens egen utveckling, säger han.

Resultatet. Han fick i uppdrag att designa en bil som för tankarna till Sverige. Foto: Bo Lundberg/Playstation

Koppling till Sverige

Uppdraget var att designa en bil med trettio olika dekaler som spelaren kan sätta på bilen, allt med en koppling till Sverige. Bo berättar att han fick veta att bilen han skulle designa var en Porsche och att den troligtvis skulle vara blå eller gul.

Han började fundera på vad som egentligen är svenskt. Till en av de första dekalerna tog han inspiration av en skiftnyckel.

– Mycket går ju att diskutera om det är svenskt eller ej, men vissa saker är ju tydliga, så som uppfinningar.

Men ju mer tiden gick gled han över till mer kulturella saker, så som falukorv, fika och inte minst pitepalt, eftersom han själv är från Piteå.

Utställning. Det händer det att han skapar på egen hand. – Den där tavlan var med på en utställning jag hade i Piteå. I det fallet får jag väl kalla mig konstnär, säger han Foto: Madelene Hergils

"Löser en problematik"

Bo Lundberg har alltid gillat att rita. Han berättar att han minns tydligt hur han satt hemma som barn och ritade. 1982 började han på förberedande konstutbildning efter påhejning av sin fru, då i tron om att han skulle bli konstnär. Men han insåg sedan att det inte var något för honom.

– För mig är det viktigt att mina bilder kommunicerar och löser en problematik, det är ju inte alltid fallet med konstnärligt skapande.

Efter några år hittade han sin plats som illustratör. Sedan dess har han haft flertalet uppdrag för internationella företag, så som Rolling Stone Magazine, MTV och Powerking.

Han berättar att det oftast går till som så att någon vill ha ett antal illustrationer baserade på hans tidigare arbeten.

– De sätter ramarna inom vilka jag kan arbeta, sedan är det upp till mig att lösa det på ett sätt som gör det hela intressant att ta del av.

Magasin. För två år sedan designade Bo Lundberg omslaget till Rolling Stone Magazine. Foto: Madelene Hergils

Studerade racerbilar

Enligt honom är gränsen ibland tunn mellan vad som bara är illustration och vad som är design, särskilt i samarbetet med Playstation.

– Jag hade ju kunna göra bara illustration, men jag ville få in grafisk form i det också. Jag kollade mycket på hur man brukar utsmycka sådana racerbilar och den estetiken ville jag vara trogen, säger han. 

Nu har han precis kommit ur en arbetsam period och har inga större projekt på gång, men han menar att det kan ändras fort.

– I det här yrket vet man inte om det är lugnt i tre dagar eller tre veckor. Då brukar jag passa på att göra saker som jag har fått skjuta åt sidan, säger han.

Bo Lundberg

Ålder: 63

Bor: Enskededalen

Yrke: Illustratör och grafisk formgivare. har haft uppdrag för bland andra Rolling Stone Magazine, MTV och Powerking.

Aktuell med: Har designat en bil i tv-spelet Gran Turismo.

Visa merVisa mindre