Han håller Söderbysjön ren – med kajak

Mats Söderlind, 69, har tröttnat på att folk slänger skräp i Söderbysjön. För tredje året i rad beger han sig nu ut på skräpplockarrundor med sin kajak för att hålla sjön ren och fin. – Jag vill inte se massa skräp. Det gör mig ledsen, säger han.

  • Publicerad 09:04, 15 maj 2018

Sommaren kom tidigt i år. Och med den kommer också mängder av besökare till Stockholms alla stränder för att sola, bada, grilla – och skräpa ner.

Söderbysjön omges av Nackareservatet och är en idyllisk plats att bege sig till för en picknick i solskenet.

69-årige Mats Söderlind bor i Johanneshov och besöker ofta sjön, bland annat för att paddla kanot.

Något han inte tycker om är att se sin älskade sjö full av skräp – och han har tagit problemet i egna händer.

– Jag vill att det ska vara rent. Jag blir på dåligt humör när jag ser allt skräp. Det gör mig ledsen, säger han.

Städar en gång i veckan

För tredje året i rad tar Mats nu kanoten ut i Söderbysjön och städar upp efter stökiga badgäster. Och så passar han på att träna på kanotpaddlandet.

– Jag paddlar mycket och det är ett bra sätt att träna på manövrering när man plockar skräp, säger han.

Samtidigt som han tycker att det är en trevlig aktivitet så önskar han såklart att folk blev bättre på att ta hand om sitt skräp. Och han skulle inte ha något emot om fler engagerade sig i renhållningen av sjön.

– Det skulle vara jättebra om vi var fem kajaker som använder det här som någon träningsmöjlighet. Då skulle det vara lättare att hålla rent.

Mats ger sig ut och städar i genomsnitt en gång i veckan under sommarmånaderna, men det är inte bara Söderbysjön som ses om – när han är klar tar han hand om Ältasjön och Dammtorpssjön.

– När man väl kommer ut går tiden fort, men jag är väl ute i 5-6 timmar åt gången, säger han.

”Man räddar ju några individer också”

Under åren har han gjort många olika ”fynd” i vattnet. Mestadels är det platsleksaker från strandlekande barn, ölburkar från festandet tonåringar och diverse engångsartiklar från picknickar, men även större föremål. Igår hämtade han exempelvis upp två plaststolar.

Förutom att Mats inte gillar synen av en skräpig sjö så finns det självklart också en miljöaspekt – och faktumet att levande varelser kan ta skada av nedskräpningen.

– Jag har bland annat räddat en kräfta som hade gått vilse i en plastpåse. Man räddar ju några individer också, säger han.