Ny skuldapp. Jacob Lilja har tillsammans med elever på Thoren Business School tagit fram en app som ska göra det enklare att få tillbaka småpengar från kompisarna.

Han håller ordning på kompisarnas skulder genom ny app

Hallå där… ...Jacob Lilja, som startat en app som ska få kompisar att betala tillbaka pengar som de lånat - helt utan tjat.

  • Publicerad 09:44, 30 mar 2015

Är det svårt att få tillbaka pengarna?

– Det kan vara svårt ibland men framförallt är det oftast den jobbiga konversationen man vill undvika. 

Har du själv drabbats?

– Absolut! Både personligen och många vänner i min omgivning känner väl igen sig i problemet. Det är väldigt sällan problemet uppstår för att man inte vill betala, utan oftast har kanske glömt bort summan eller så rinner det helt enkelt ut i sanden.

Hur fick ni idén till appen RePay?

– Det började med en resa förra sommaren, det var jag och medgrundaren till appen Karl Forsblom. Hans kort försvann och jag lånade ut pengar till honom under större delen av resan. När vi kom hem igen hade vi en iPhone-anteckning full av obegripliga siffror och vi hade ett stort problem! Vi hörde oss sedan för och upptäckte att det var ett välkänt fenomen som många kände igen sig i. Där föddes idén och sen dess har vi utvecklat appen för att kunna möta dessa problem, både mindre vardagsproblem och under större resor.

Och nu har ni fått pris – berätta!

– Exakt! Vi ställde, som många andra UF-Företag, ut på Våga Vara Egen 2015 på Älvsjömässan. Där knep vi andra platsen i kategorin ”Årets Tjänst” och vi ska nu ställa upp på SM i Ung Företagsverksamhet med de bästa företagen från hela landet. I prispotten där finns bland annat chansen att få representera Sverige i EM!

Hur fungerar den rent praktiskt?

– Grundtanken som genomsyrar hela appen är att det hela tiden ska vara så enkelt och smidigt som möjligt. När man öppnar appen väljer man att antingen skicka en ny skuld eller att se sina befintliga skulder. Via facebook får man tillgång till alla sina vänner och skickar sedan smidigt ut skulden till den som lånar pengar. Hen får sedan en notis på sin mobil och appen påminner sedan om skulden tills den är betald.

Vad händer om kompisen ändå att inte betalar, går det till inkasso?

– Skulden i RePay är inte på något sätt ett juridiskt bindande avtal utan grundtanken är att den används mellan vänner, familjemedlemmar och bekanta. Vi vill helt enkelt bara underlätta för varandra och det handlar absolut inte om att ”sätta dit” någon.

Jacob Lilja

Ålder: 18 år

Bor: Stockholm

Aktuell: Startat företaget RePay som i samarbete med Nordea har tagit fram en app för skuldhantering mellan privatpersoner. Bakom företaget står Jacob Lilja, Karl Forsblom, Martin Bergström, Stephanie Forsström och Beatrice Nordmark, elever från Thoren Business School som ligger vid Medborgarplatsen.

Visa merVisa mindre