Konstnären Bengt Elmén har bott i Farsta hela sitt liv. Inspirationen till konsten kommer främst från hans egen vardag.

Utställningen består av både nya och lite äldre verk. Att använda humor är ett sätt för Bengt att försöka skapa förståelse kring svåra och viktiga frågor.

"Titeln Humorn som vapen har jag valt för att man brukar säga att den kortaste vägen mellan två människor går genom ett leende", skriver han i ett mejl till Mitt i.

Lyfter svåra frågor

Bengt är rörelsehindrad på grund av en cp-skada. Därför målar och tecknar han med hjälp av personlig assistans.

Åtgärderna för fusket inom assistansen, som det talas mycket om, är ett annat tema i utställningen.

"Det inte är alla som fuskar, men olika åtgärder mot fusket leder ofta till att alla dras över en kam. Detta kan betyda mer kontroll för alla och att integriteten hotas."

Han lyfter också hur mycket den personliga assistansen betyder för personer med funktionsnedsättning, eller funkisar som han själv säger.

"Många menar i dag att den är alldeles för dyr. När våra politiker vill spara in på assistansen så märks det direkt i vår vardag. Vi får mycket svårare att delta i samhällslivet på lika villkor. Det leder till orättvisor, och det är just detta som jag har velat skildra i den här utställningen", skriver han.

Funktionsuppsättning

I Sverige är det officiella uttrycket i dag funktionshindrade eller personer med funktionsnedsättning, samtidigt som många använder sig av uttrycket funkisar.

"Jag tycker att jag snarare har en funktionsuppsättning. Många av oss själva säger helt enkelt funkis", skriver Bengt.

Tidigare har Bengt Elméns konst till exempel funnits på väggen mellan tunnelbanan och torget i Hökarängens centrum i och med projektet Konstdax.