Varför spelar så många utländska spelare för Danderyds damhockeylag, SDE Hockey? Den frågan ställde sig filmaren Roger Moe.

Med ett intresse för sport och att berätta med kameran tog han på sig att följa laget under den förra hockeysäsongen.

Men hans fråga ledde till något mer.

– Jag tänker mig att det ofta är så för dokumentärfilmare. Man börjar med en idé som utvecklas till något annat. Det började för mig med att jag ville göra ett personporträtt av en spelare, men sedan blev det något mer, säger han.

Vi möter Täbybon och amatörfilmaren Roger Moe, 68, utanför Enebybergs ishall. Platsen där han har spenderat många timmar på träningar och intervjuer med spelarna.

Idén till dokumentären kom efter att han gick i pension och hade gått en kurs i dokumentärfilm.

– Jag fick tid till att göra något jag verkligen ville. Så jag presenterade idén för laget.

"Jag blev chockad"

Han har visat delar av dokumentären för Mitt i.

I den träder ett lag fram med kämpaglöd och gemenskap. Lagledare som brinner för sporten och personerna bakom ishockeyklubborna. Spelare som berättar om varför de har åkt från andra sidan Atlanten för att spela med SDE Hockey.

Men också om verkligheten för elitspelare inom damhockey i Sverige: Att tjejerna själva måste betala för sin utrustning, som skridskor, eftersom sponsorpengarna inte räcker till.

– Jag blev chockad när jag möttes av den här bilden. Ishockeyspelare som spelar på högsta nivå men som inte ens kan få någon lön.

Spelar i högsta ligan

SDE Hockey spelar i svenska damhockeyligan (SDHL). Den högsta ligan i landet och en av de tuffare inom den internationella hockeyscenen. I fjol tog de sig för första gången till kvartsfinalen innan de slogs ut av Brynäs.

En stor framgång för laget som länge kämpat från botten av ligan.

Ännu är det dock oklart när dokumentären ska släppas. Roger Moe hoppas dock att den röda mattan ska kunna rullas ut under 2021. Till dess följer han laget under pågående säsong, som ser tuff men lovande ut menar han.

– Jag tror de kan ta sig till slutspel.