Möt Eric Björklund: stans mest envise stavgångare. Foto: Ida Persson

Han går ett varv runt jorden – i Hagaparken

45 miljoner steg. Så långt har den pensionerade Vasastadsbon Eric Björklund promenerat i Hagaparken. Och han är inte färdig. Målet är ett varv runt jorden. – Jag är en riktig tjurskalle när jag sätter den sidan till.

  • Publicerad 15:18, 11 jul 2018

Allt började med en ruggig olycka för tio år sedan. Eric Björklund hoppade från ett tak efter att ha skottat snö och bröt foten på flera ställen. Under en hel sommar blev han rullstolsburen.

– Jag satt och tittade på alla som rörde sig obehindrat. Det gick upp för mig vilket privilegium det är att kunna gå, säger han.

Ibland har jag haft snö upp till midjan

Eric Björklund

Ska gå ett varv runt jorden

När foten läkt fick han en storslagen idé. Han skulle vandra ett varv runt jorden – i en och samma park.

Under nio års tid har han spatserat på samma dagliga runda i Hagaparken och i skrivande stund är han uppe i 3 205 promenader, 3 442 mil och 45 910 149 steg. Varenda steg registreras och bokförs noggrant.

Kvar till målet har han 558 mil, eller 522 promenader.

– Om jag åker på semester är det ett helsike att ta igen allting. Då måste jag gå dubbelt så långt några dagar.

Är det mindfullness eller bara ren och skär envishet? Förmodligen en kombination av båda, tror Eric Björklund.

– Jag är en riktig tjurskalle när jag sätter den sidan till. Har jag mig för något hoppar jag ogärna av. Det finns de som tycker jag ska variera gåendet, men det känns inte rätt.

Gick i snöstormen

Under de nio åren har han ställt in en enda promenad på grund av hälsoskäl. Han har traskat genom snö, lera och översvämningar – och när de värsta snöstormen på 100 år lamslog Stockholm i november 2016 var han där, i parken, med sina stavar.

– Ibland har jag haft snö upp till midjan, men jag har gått ändå. Om jag skulle börja kompromissa med vädret skulle det aldrig gå, säger han.

Vid det här laget kan han parkens stigar och vägar på sina fem fingrar och har blivit något av en lokalprofil i området. Parkarbetarna hejar på honom när han går förbi – och han har till och med blivit tjenis med kungligheterna.

– En dag gick jag i parken som vanligt när jag hörde en kvinna intill mig som sa ”vilket fint väder vi har”. Jag tittade dit och såg att det var kronprinsessan. Jag stannade till och vi hade ett väldigt trevligt samtal.

Stegräknaren är Eric Björklunds bästa vän. Foto: Ida Persson.

Inget träningsfreak

Även om vi är inne i hurtbullarnas årtionde är Eric Björklund föga intresserad av träning. Han drivs inte av personbästa eller träningsmål.

– För mig fungerar det mer som en kontemplativ avslappnande gång. Jag lyssnar inte på något i öronen, går i min egen takt och försöker möta naturen och livet i både glädje och vemod. Mina senaste tre diktsamlingar har kommit till under de här promenaderna.

Kommer du att fixa ditt mål?

– Ja, om jag får behålla hälsan. Tålamodet har jag.

Fakta

Eriks promenader i siffror

Antal dagar: 3 205

Antal steg: 45 910 149

Steg per dag i snitt: 14 324

Sträcka per dag i snitt: 10,7 kilometer

Antal mil: 3 442

Kvar till målet på ett varv runt ekvatorn: 558 mil, motsvarande 522 promenader.

Visa merVisa mindre