Foto: Claudio Britos

Han förvandlade kungen till superskurk

Blade Runner i ruinerna av Gamla stan och kungen som den förrymda superskurken Don Bernadotti? Lännabon Per Demervalls fantasi har gett oss vikingaflickan Siri och populariserat Strindberg för en ny generation.

  • Publicerad 09:00, 9 feb 2019

En zeppelinare glider in över den Golden Gate-inspirerade röda hängbron som knyter ihop Södermalm med Kungsholmen, vars skyskrapor man nätt och jämnt kan urskilja genom den tjocka dimman. Framför ligger Västerlånggatan i spillror efter världskriget som aldrig verkar få ett slut.

Både kärleken till Stockholm och Per Demervalls gränslösa fantasi lyser igenom i hans omskrivning av Strindbergklassikern Röda rummet. Hans version heter Döda rummet.

– Ursprungsidén var att ta alla arkitektförslag som aldrig blivit av och bygga upp ett annat Stockholm. Det skulle vara som att gå en stadsvandring i ett Stockholm som kunde ha varit. Men sen blev något helt knäppt. Klarakvarteren finns kvar, Hasse och Tage står monument uppe på Mosebacke och den största skurken, han har rymt från straffkolonierna på Saint-Barthélemy, heter Don Bernadotti. Och han har ju såklart med sig Aje och Noppe, säger han och drar lite på munnen.

Hovet har ännu inte klagat.

De är inte där för att slå ihjäl folk och de har framförallt inga horn på hjälmarna.

Per Demervall sitter bakom sitt elektroniska ritbord i villan i Länna. Han är nyligen hemkommen från serietecknandets vagga, Frankrike, som Sveriges representant på den årliga seriefestivalen i Angoulême.

Han var där med sin populära serie om vikingaflickan Siri som nyligen gav honom Svenska Serieakademins pris Adamsonstatyetten.

Siri, som han har skapat tillsammans med Patric Nyström, är inte någon blodtörstig plundrare som många andra populärkulturella vikingar.

– Vi använder fakta. När Siri hänger med till Miklagård så är det för att handla och byta varor. De är inte där för att slå ihjäl folk och de har framförallt inga horn på hjälmarna.

Ge fan i tidningarna sa han, men han hann väl inte ens komma in igen innan vi var nere i soptunnan.

Nu är förhoppningen att översätta Siri till franska för att kunna sälja serien på den betydligt större fransk-belgiska marknaden.

– I Angoulême gick barnen och stirrade ner i seriealbum som barnen här stirrar ner i sina telefoner, berättar han med en viss avund i rösten.

Pers första möte med serietidningar var hans pappas högläsningar ur Kalle Anka.

På tv fanns bara en kanal och på helgerna sprang han på bio.

En dag kom en av de äldre grabbarna på Pers gård på Södermalm ut med kassar fulla av serietidningar. Barnen bad om att få några. Men nej, de skulle slängas.

– Ge fan i tidningarna sa han, men han hann väl inte ens komma in igen innan vi var nere i soptunnan. En av dem jag fick med mig var Dr. Jekyll och Mr. Hyde.

Där föddes den unga Pers kärlek till illustrerade klassiker. Han började själv försöka rita av de han hade läst, som Odyssén och en Världsomsegling under havet.

– Om det hade gått att ladda ner film då så hade jag nog inte kämpat så hårt med att lära mig teckna. Som det var på den tiden var man ju tvungen att själv fantisera.

Finrummet. Rit-Ola, Liv Strömquist och Jan Lööf. Per Demervall hamnade i fint sällskap när han mottog detta pris, Svenska Serieakademins Adamsonstatyett. Han skildrar gärna Stockholm och har tecknat seriealbum om Jönssonligan. Men de stora idolerna, de kommer från Belgien. Foto: Claudio Britos

Gömmer dolda budskap

Det var när Per läste Tintin och Asterix som han bestämde sig – det här skulle bli hans grej.

När han var 16 år sökte han till Berghs reklam- och marknadsskola och efter lite hjälp av Skrotnisses skapare Jan Lööf några år senare fick han för första gången betalt som serietecknare. Det stora genombrottet kom med August Strindbergs Röda rummet som seriealbum (Döda rummet kom betydligt senare).

Per bläddrar igenom Döda rummet och pekar på en porttelefon.

– Ser du vad det är? Det är Darth Vader!

Det framstår plötsligt tydligt, porttelefonen är formad efter Star wars-antagonistens mask. Att peta in små dolda referenser är ett klassiskt grepp i seriernas värld.

– Det är jättekul om någon ser den. Och här bakom sitter Deckard och den där polisen ur Blade Runner, säger han och pekar ut två figurer i bakgrunden.

Det är nu längesedan Per flyttade från Söder. På 80-talet flyttade han in i en hyresrätt i Skogås tillsammans med sin fru Birgitta. Men med växande barn krävdes mer utrymme och till slut föll valet på Länna och Per har aldrig ångrat sig.

– Naturen är så nära, jag har bara 10 minuter ner till ett dopp i Drevviken. Det är som att på på landet fast i stan.

Per Demervall

Ålder: 63 år.

Bor: I villa i Länna med frun Birgitta.

Känd för: Serierna om vikingaflickan Siri, serierna om Jönssonligan, artistporträtten i Melodifestivalen 2010 och seriebearbetningar av Strindbergs Röda rummet.

Visa merVisa mindre

Föreläsning på Lyktan

Den 13 februari kommer Per Demervall till kulturföreningen Lyktan för att berätta om sin karriär med ord och bilder.

Tid: 18.30.

Plats: Galleri Lyktan i Skogås centrum.

Visa merVisa mindre