Han flydde Afghanistan – och fick en svensk familj

Det är mer än tre år sedan som Gholam Sakhi flydde från Afghanistan. Under nästan hela den tiden har hans framtid hängt i limbo. Ändå har han haft stor tur – han har fått en svensk familj.

  • Publicerad 05:20, 7 okt 2018

Han är en av de tusentals ensamkommande flyktingpojkar som kommit till Sverige de senaste åren. Som först gjort en lång och farofylld flyktresa från hemlandet och sedan hamnat i en flera år lång limbo här i Sverige.

Precis som så många andra i hans situation har han skyfflats runt mellan Migrationsverkets olika boenden innan han kom till Vallentuna. Precis som de har han kastats mellan hopp och förtvivlan i väntan på besked om han får stanna. Precis som de har han förspillt några av sitt livs mest formativa år i nedbrytande sysslolöshet.

Lyckligt lottad

Ändå har han haft tur.

Han har, till skillnad från de flesta andra ensamkommande, fått en svensk familj. Mamman i den familjen heter Anna Fogelberg och jobbar som ungdoms- och mångspråksbibliotekarie på Vallentuna bibliotek.

Gholam var en av de afghanska ungdomar som brukade komma dit för att lära känna svenska jämnåriga. Till skillnad från de andra dök han troget upp varje gång.

Svensk pizza

– Jag visste att han var ensam så jag bjöd hem honom på fika, säger Anna.

Nästa gång kom han på middag och fick äta hemlagad pizza tillsammans med hennes man och två barn.

– Jag hade aldrig varit hos en svensk familj. De behandlade mig bra och de var jättefina, säger Gholam.

Omslagsbilden togs när Gholam just fått avslag av Migrationsverket.

När Migrationsverket på gåtfulla grunder hade skrivit upp hans ålder och givit avslag på hans asylansökan hade han i december förra året tio dagar på sig att hitta någonstans att bo. Annars skulle han återigen hamna i sysslolöshet på något av Migrationsverkets boenden långt från Vallentuna. Inte kunna fortsätta i skolan.

Då ringde han Anna och frågade om han fick bo hos dem.

Berg och dal-bana

– Och hon svarade att ”vi kommer och hämtar dig”.

Det var på annandagen 2017. Det har inte ens gått ett år sedan dess men familjen har hunnit följa honom genom överklaganden, fler avslag och osäkerheten om den nya gymnasielagen skulle innebära en utväg.

”Ja, jag ser på Anna som min mamma”, säger Gholam. Men om den familj han lämnat i Afghanistan vill han helst inte prata. Det gör för ont.

Samtidigt har de fäst sig vid varandra. Den blyge och tystlåtne Gholam har långsamt öppnat sig för familjen. Barnen har börjat se på honom som sin bror.

Ser du på Anna som din mamma?

– Ja, säger han och ler stort.

– Jag blir så glad nu. Jag ser på dig som min son, säger Anna. När man har pratat så mycket om svåra saker kommer man väldigt nära varandra.

Rädsla

För Anna har skrivit en bok om det han varit med om. Gholam har berättat om sådant han hållit inom sig och inte sagt till någon annan. ”Efter varje natt kommer en ny dag” heter den.

– Jag vill visa att de här afghanerna inte är farliga. Folk är så rädda, säger Anna. De ser svartklädda ungdomar med uppdragna huvor och en del tycker det är obehagligt. Men om man bara tar sig tid att lära känna dem ser man så mycket mer.

Att det alltid kommer en ny dag har Gholam fått påminna sig om många gånger under de senaste åren.

Så sent som i förra veckan kom riksdagsbeslutet som ger honom och tusentals andra ensamkommande en chans att vara kvar i Sverige för att gå gymnasiet.

– Han får fyra års uppehållstillstånd för att göra det. Sedan har man ett halvår på sig att skaffa sig ett fast jobb för att få stanna. Så de som kommer hit har en tuff resa framför sig, säger Anna. Men nu kan vi pusta ut ett tag. Det har varit ovisst in i det sista.

Vad hoppas du att du gör om fem år, Gholam?

– Jag vill läsa till undersköterska. Jobba med att ta hand om gamla. Det är så många som hjälpt mig och jag skulle vilja hjälpa själv.