Han debuterade redan 1972 då han som 31-åring utkom med Det finns en krog på vägen­ till varje revolution, men det var med släktromanserien De utsatta som Kjell Johansson nådde en stor publik med start 1997. Genom åren har han tagit emot en mängd olika priser.

Bland några kan nämnas Ivar Lo Johanssons personliga­ pris och Stiftelsen Selma Lagerlöfs­ pris.

Så sent som förra året fick han Stockholms stads heders­pris i kategorin litteratur. Nu får 80-åringen också Jan Fridegårdspriset.

Jan Fridegårdsällskapet är i år jury för priset.

– Det har varit naturligt för oss i sällskapet att ta fasta på att pristagaren i sin gärning ska ha verkat i Jan Fridegårds anda. Jan Fridegårds motivkrets under 1930- och 40-talen var ofta statarna, den klass han själv kom ifrån och vars utsatthet­ han sett på nära håll och själv upplevt. I Kjell Johanssons böcker får vi som läsare möta människor som levde i ännu större utsatthet, säger Mats O Karlsson, ordförande i Jan Fridegårdsällskapet i en kommantar.

Priset delas ut på Biskops Arnö den 28 oktober – dagen innan Fridegårdsfestivalen och är på 100 000 kronor.

I motiveringen går bland annat att läsa att: ”Kjell Johansson har i Jan Fridegårds anda med sin triologi, De utsatta (1997, 2003, 2006) gett röst åt människor som tillhör de mest marginaliserade i samhället.”