Matthew Harrysson bygger ett förråd på tomten. Detaljplanen har tidigare förbjudit honom att bygga på precis samma plats. Foto: Johan Kindbom

Han får bygga – utan lov

För två månader ­sedan blev det tillåtet att bygga Attefallshus utan bygglov. Matthew Harrysson fick snabbt startbesked. Men han menar också att ansökningsprocessen är krångligare än många tror.

  • Publicerad 19:00, 31 aug 2014

Den 22 augusti hade 31 Sollentunabor anmält till kommunen att de ville bygga nytt eller bygga ut – utan bygglov. Kommunen räknar det som en framgång att många har hört av sig.

– Under våren hade vi en informationskampanj om Attefalls­ärendena. Vi har lagt ner mycket pengar på att folk inte ska börja bygga utan startbesked, säger bygglovschefen Filip Olofsson.

En av dem som har fått startbesked är Matthew Harrysson. Han bygger ett förråd där detaljplanen tidigare har förbjudit honom att bygga.

Men ansökningsprocessen var inte så enkel som den har framställts, menar han.

– När jag kollade vad jag behövde skicka in insåg jag att det egentligen var väldigt likt bygglovsprocessen. Du måste ha en detaljerad ritning och en kontrollplan.

Matthew Harrysson har jobbat i byggbranschen och vet hur en anmälan ska se ut. Men för en oerfaren behöver Attefallsärendena inte innebära något större förenkling, betonar han.

– För en person som inte kan det här med bygglov är det precis lika mycket jobb som tidigare. Men man får bygga på så kallad prickmark, och processen går snabbare. Jag tycker att det gick väldigt smidigt.

Bygglovschefen tror också att många har uppfattat Attefalls­ärendena som enklare än de egentligen är. Framförallt för att reformen lanserades så.

– Du behöver inte längre något bygglov, men man måste skicka in tydliga och fullt förståeliga ritningar, säger Filip Olofsson.

Exakt hur de nya reglerna tolkas är något olika i varje kommun. Framförallt varierar kostnaden, vilket civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) inte uppskattar.

– Jag har märkt att kommunerna tar sig an det här med olika grad av serviceinriktning. Det är ett problem. Jag vet en kommun som ville ta ut en avgift på 10 000 kronor för att handlägga ärendena, men då gick politikerna in och fick ner kostnaden till 3 000, säger Stefan Attefall.

Har Attefallsärendena lanserats som enklare än de egentligen är?

– Vi har hela tiden varit tydliga med att anmälan och prövning behövs. Men jag erkänner att en del förvirring kan förekomma i början innan kommunerna fått igång sina rutiner, säger Stefan Attefall.

Filip Olofsson kan inte svara exakt på vad handläggningen kostar i Sollentuna. Men han menar att avgiften kan bli ungefär 6 000 kronor, beroende på hur avancerat ärendet är.

– Taxan som kommunledningen har bestämt är inte anpassad till de här ärendena ännu, men vi försöker hantera dem så billigt som möjligt, säger han.

Fakta

Så här lyder de nya reglerna

Den 2 juli blev det tillåtet att bygga flera nya typer av hus och tillbyggnader utan bygglov.

Man kan till exempel bygga ett 25 kvadratmeter stort hus, som får användas som permanentbostad.

De nya husen kallas ofta för Attefallshus, efter civil- och bostadsministern Stefan Attefall.

Den som vill bygga ett Atte­fallshus måste skicka in en anmälan till kommunen och få ett startbesked.

Källa: Sollentuna kommun, regeringen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54