22-årige Mario Mendoza är aktuell med fotoprojektet "Mina rötter," där målet är att lyfta mångkulturen. Foto: Claudio Britos

Han fångar Fittja genom kameralinsen

22- årige Mario Mendoza försöker skildra Fittja på sitt sätt. Och påminna människor att inte glömma sina rötter.

  • Publicerad 11:50, 22 dec 2020

Jag vill påminna människor att inte glömma sina rötter.

"På konsthallen här i Fittja fick jag en dag syn på Richard Estays utställning. Jag kunde relatera till alla foton och såg för första gången en historia som pratade med mig. En historia som inte utspelade sig i Stockholms innerstad men här i mina trakter. Mitt hem. Nu var det min tur att skildra Fittja tänkte jag.

Innan jag såg Richards fotografier så trodde jag inte Fittja kunde fotas, eftersom inspirationen var svår att hitta. Både online och här i området. Så jag åkte oftast in till stan för att försöka hitta finare platser med människor som ville ställa upp.

Min plan är att skildra Fittja och förorterna, bra som dåligt, fult som vackert. Och där är jag idag. Jag minns när jag i början gick på promenader runtomkring här i trakten för att dokumentera.

Något jag minns tydligt var när jag gick förbi min gamla skola, Tallidsskolan, och möttes av en stor polisbil. Det första jag tänkte var att nu kommer de stanna mig och fråga vad jag gör här med kameran. Något som också hände. Eller när jag senare tittade på en bild av höghusen. När jag var liten så kändes höghusen så höga och allt kändes så stort. Men nu när jag är äldre så känns allt så litet.

"När jag var liten så kändes höghusen så höga och allt kändes så stort. Men nu när jag är äldre så känns allt så litet." Foto: Claudio Britos

Vill spegla sin sanning

Jag började ganska snabbt att nätverka och tog kontakt med människor runtomkring mig för att fortsätta min utveckling i fotografering. Jag har alltid älskat hiphopmusik så det blev en ganska naturlig väg in för mig. Det jag vill fånga på bild är artisternas process, hur de skapar något från ingenting. Och på något sätt visa vem jag är i mina bilder. Du kan inte köpa erfarenheter, jag vill bara förmedla dem.

Jag bor i orten och kommer alltid spegla min sanning. Det är inte bara en artist jag fotar eller ett område jag fotar, det är en människa som har en djupare historia. Eller ett område som jag präglats av.

Nu vill jag fortsätta och skildra mångkulturen och påminna människor att inte glömma sina rötter. Från färgerna på våra kulturella kläder till kryddorna i vår mat."

Mario Mendoza

Ålder: 22

Bor: Fittja

Aktuell: Med fotoprojektet "Mina rötter," där målet är att lyfta mångkulturen.

Instagram: Marioxmendoza

Visa merVisa mindre