Han debuterar med bok om u-båtsjakten i skärgården

Hösten 1982, mitt under kalla kriget, fick försvarsmakten en rad indikationer på främmande ubåtsaktivitet bland annat i Vaxholm, i Värmdö och i Haninges skärgård nära Muskö örlogsbas. Nu kommer en roman om händelserna: ”Operation Notvarp – ubåtsjakten i Hårsfjärden”.

  • Publicerad 20:00, 10 mar 2019

Romanen är en militärpolitisk thriller med Sveriges överbefälhavare i centrum, flankerad av marinchefen och Must-chefen, under ubåtsjakten i Haninges skärgård 1982.

Överbefälhavaren tvingas förhålla sig till flera olika läger under krisen: opinionen, politiken, försvarsmakten.

– Jag har försökt beskriva ett 80-talets Sverige, som får en stark nutidskoppling, berättar Mikael Nyman.

Mikael Nyman, som själv länge haft ett stort intresse i historia och försvaret, har i researchen lagt åtskilliga timmar på att gå igenom mikrofilmsarkiven.

Gjorde själv lumpen på 80-talet

– Det är rena tidsdokument. Det hölls presskonferenser på Berga varje dag under ubåtsjakten. Allt var helt ocensurerat från Försvarets sida, säger Mikael Nyman.

I 40 år har vi svenskar debatterat Rysslands intresse – eller ointresse – för Sverige. Finns det ett faktiskt hot – eller har vi utvecklat en russofobi?

Mikael Nyman, som själv gjorde lumpen på luftvärnsförbandet Lv 4 i Ystad under slutet av 80-taley, minns både snacket om Ryssland och fältdagarna.

– Det var ett stort ryssfokus då. Men kanske allra mest från Natos sida.

– Vårt förband övade med flygvapnet, kustartilleriet och stridsfordonen. Svettdoften när man legat ute i fält och inte duschat på två veckor, den minns man. Även tallbarrsdoften och havslukten. Det är dofter och smaker som hjälpt mig i skrivandet.

Uppföljare på gång

Han är nöjd med debuten.

– Jag tycker att jag fått med spänning och äventyr. Även spetsighet, och en del humor. Jag ville göra en thriller, ingen deckare.

Själv tycker Mikael Nyman att Ryssland måste tas på allvar.

– Det var fel att börja montera ned svenska förvaret efter Berlinmuren. Historien tenderar ofta att upprepa sig, säger han.

Namnet på boken då, vad är notvarp? Jo, en gammal fisketeknik med nät som förr användes för laxfiske från land.

Mikael Nyman skriver även på uppföljare. Totalt planerar han fyra äventyrsromanen om det militärpolitiska läget i Sverige under 80-talet.


Fakta

Hyllas av yrkesman

Romanen har hyllats på bokens omslag av kommendör Karl Andersson, som bland annat var med ombord på sovjetiska ubåten U 137 som hade gått på grund utanför Karlskrona 1981 och förhörde där den sovjetiska besättningen. Han har också varit chef för Karlskrona örlogsskolor och avdelningschef vid sjätte minröjningsavdelningen.

 

Fakta

Mikael Nyman

Ålder: 49

Bor: Sigtuna, uppväxt i Skåne

Gör till vardags: Är marknadsanalytiker inom privata sektorn. Har tidigare arbetat på regeringskansliet.

Aktuell: Släpper i veckan romandebuten ”Operation Notvarp – ubåtsjakten i Hårsfjärden” på egna förlaget Notvarp förlag, med Haninges skärgård som kuliss.

Kommande projekt: En uppföljande militärpolitisk thriller som utspelar sig 1984 med samma huvudkaraktärer som i ”Operation Notvarp”

Visa merVisa mindre