Han bygger Legokopia av storprojekt i Hagastaden

Hagastaden är fullt av byggkranar och en lång rad byggprojekt pågår. Hemma hos Legokonstnären Niklas Rosén växer ett av kvarteren fram i miniatyr.

  • Publicerad 05:11, 13 feb 2020

I verkligheten ska det bli 200 nya bostäder i ett kvarter i Hagastaden, där Solna möter Vasastaden. På översta våningen hemma i Niklas Roséns radhus i Järvastaden står en Lego-kopia av projektet snart färdig.

Balkonger, fönster och fasader är på plats och snart är bygget klart. Foto: Nils Jönsson

Niklas Rosén, 39, fick Lego-uppdraget av bostadsutvecklaren Besqab, som framöver bland annat kommer att presentera modellen på bygg- och bostadsmässor. Arkitekt är Lindberg Stenberg Arkitekter, och efter att noga ha gått igenom arkitektritningarna och gjort en egen ritning i Legos designprogram satte Niklas Rosén i gång att gräva i backarna. Nu är sista biten snart lagd på Legokopian.

– Det gäller att försöka hitta färger och färgnyanser som är så nära som det bara går för att få detaljerna rätt, säger Niklas Rosén.

Lego-huset är i suterräng och har vinklade fasader, vilket har varit en av utmaningarna.

Kort om Legokopian

  • Antal bitar: 13 000.
  • Byggtid: Mellan 60 och 70 timmar.
  • Storlek: 105 gånger 50 centimeter och cirka 47 centimeter högt.

Boende och verksamheter kommer att kunna flytta in i det verkliga bostadsprojektet i Hagastaden under 2022 och 2023, men redan nu börjar alltså minivarianten i Lego bli färdig.

Några våningar till och finslipning återstår av projektet. Framöver drömmer Niklas Rosén om att ge sig på att göra miniatyrer av bland annat kända kyrkor och kungliga slott.

Niklas Rosén tycker att Lego är ett bra kommunikativt verktyg, eftersom det har hög igenkänningsfaktor och väcker minnen.