Han bor i Stockholms högsta bostadshus

Gemensamt spa, bio och gym och egen utsikt från 33:e våningen. Kjell Fallqvist byter Vanadisplan mot Torsplan och Norra tornen. Även om han inte har flyttat in än så känner han att han har hittat hem.

  • Publicerad 20:00, 17 mar 2019

Kjell Fallqvist har bott i Vasastan i 30 år. Nu lämnar han Vanadisplan för Hagastaden och Norra tornen. För tillfället äger han och hans fru två lägenheter i Innovationen, det första av de två tornen, en på plan 33 och en på 35. Men den på 35:an är ute till försäljning.

– Vi köpte först den ena och var jätteglada men sen såg vi den på 33:e våningen som vi hellre ville ha. Den har fyra terrasser i stället för tre och är lite större. Det är en liten sexa som vi har gjort om till en femma. Det sägs att om man bor lite större så räcker förhållandet längre., säger Kjell Fallqvist och skrattar.

De 128 kvadratmeterna rymmer varsitt sovrum, ett gästrum, ett arbetsrum och ett matrum/vardagsrum. Från terrasserna har man bra koll över staden.

– Brunnsviken, Värtan, Klara sjö, Karlbergskanalen. Alla kyrktorn. Slottet, Globen. Det känns rätt, det är en fröjd att se, säger Kjell Fallqvist.

Se bilderna inifrån Norra tornen

Höjden spelade stor roll när han och frun letade nytt boende. Hur utsikten kommer att påverka dem vet Kjell inte.

– Det är en bra fråga. Vi har vänner som bor på 20:e våningen och det är också en väldigt bra utsikt men när man kommer upp hit så blir det... annorlunda. Det är som en turistattraktion. Men jag har bara varit här kortare stunder hittills.

Norra tornens utseende har diskuterats flitigt och har både risats och rosats. Bland annat har de lyfts fram som en av de tio mest spektakulära byggnaderna under 2019 av CNN Men en vanlig åsikt är att den inte passar in i området.

– Jag kan förstå att det finns den typen av åsikter men det är ofta samma personer som kommenterar och det är inte så nyanserat. Och kommer man nära är byggnaden faktiskt oerhört vacker. Vi känner oss stolta över att bo här, säger Kjell Fallqvist.

Experter: Då blir Stockholm en skyskrapestad

Han berättar att han först tänkte att de skulle bo ett halvår i Norra tornen innan de sålde den gamla lägenheten på Vanadisvägen.

– Men nu känner jag att det här är hemma trots att vi inte har flyttat in. Kanske är det för att jag redan har så bra kontakt med grannarna. Folk hälsar och pratar med varandra i tornet, trots att det bor 182 familjer här, säger Kjell Fallqvist och fortsätter:

– Tanken är att vi ska åldras här, jag och min fru.

Hemma hos Kjell Fallqvist på plan 33. Foto: Sacharias Källdén