Nklas Laninge, expert på beteendedesign, kommer till Skärholmen på lördag. Foto: Läsarbild Niklas Nyman

Han avslöjar de sociala mediernas knep för unga

Facebook, Instagram och Snapchat har utstuderade knep för att få oss att använda dem mer och längre. På lördag avslöjar Niklas Laninge vilka knepen är, för ungdomar i Skärholmen.

  • Publicerad 08:55, 11 okt 2018

Har du svårt att logga ut från dina sociala medier? Psykologen Niklas Laninge vet varför. Han är expert på beteendedesign, ett begrepp som kanske inte är bekant för alla.

– Beteendedesign handlar om att använda psykologisk forskning när man skapar design. Designen utformas så att den påverkar vårt beteende. Ett exempel är var man placerar knappar på produkter, ett annat vilka formuleringar man använder, säger han.

Det här är något som jättarna inom sociala medier är experter på. Facebook, Instagram och Snapchat gör allt får att hålla kvar användarna så länge som möjligt.

”Framtidens aktivister”

Om detta ska Niklas Laninge berätta på lördag klockan 15–16.30, i Fryshuset i Skärholmen. Föreläsningen ingår i den kostnadsfria kommunikationskursen KOM POPUP, som Gullers Grupp ordnar där i höst.

– 15–20-åringar är sårbara inför de grepp de utsätts för. Det ska bli jättekul att visa dem hur det går till när de påverkas. Samtidigt ger jag dem verktyg att själva kommunicera bra.  De som går kursen kan ju bli morgondagens entreprenörer, kommunikatörer och aktivister, säger Niklas Laninge.

Hoppas på diskussion

Det går bra att anmäla sig till föreläsningen även om man inte gått på kursen tidigare. Den vänder sig framför allt till unga mellan 15 och 23 år, men andra är välkomna i mån av plats.

– Efter föreläsningen hoppas jag på diskussion. Jag tänker också att ungdomarna har en del att lära mig, de är ju drivna, säger Niklas Laninge.

Hittills har tjugo ungdomar deltagit i kursen. Syftet med den är att få fler unga från ytterstaden att intressera sig för kommunikationsbranschen. När kursen är slut börjar ett mentorskapsprogram – under ett halvår får ungdomarna en mentor från branschen.

Den som vill gå på lördagens föreläsning kan anmäla sig via länken kompopup.se.