LIKA SOM BÄR? Södermalmspolisens twittrare nummer ett, Viktor Adolphson (till höger) är en av inspirationskällorna till serien Tunna blå linjen. Foto: SVT / Privat / Mitt i

Han är verklighetens Jesse i Tunna blå linjen

Södermalms twitterpolis Viktor Adolphson är en av inspirationskällorna till SVT-serien "Tunna blå linjen".

  • Publicerad 16:04, 16 mar 2021

En sådan där proteinshakepolis med ett jäkla go. Det är inte jag på långa vägar.

Viktor Adolpson är polisen som sköter Twitterkontot ”YB Södermalm”, som följs av drygt 172 000 svenskar.

Twitterkontot, som ger en inblick i polisyrket i Stockholm, är en anledning till att Tunna blå linjen kom till.

– När jag började följa YB Södermalm så blev jag fascinerad av det de valde att berätta om ingripandeverksamheten. Det gav inblickar i polisers vardagsliv. En sak som verkligen fastnade var hur en hade dragit en tvååring från sin överdoserade, helt avdomnade förälder, för att efteråt åka hem och bada sin egen tvååring. Där kände jag: ”Det här vill jag berätta”, har Cilla Jackert, som är huvudförfattare till serien, tidigare sagt till DN.

"Äras den som äras bör"

Enligt henne är det Södermalmspolisens flitiga twittrande, samt tv-klassikern ”Spanarna på Hill Street” som hon hämtat mycket inspiration från.

– Självklart känns det kul att nämnas tillsammans med Spanarna på Hill Street, det är verkligen att vara i gott sällskap. Men äras den som äras bör, de har verkligen fått till serien riktigt bra, men jag har inte gjort mycket mer än att bara prata med Cilla, säger Viktor Adolphson.

Kontroversiella YB Södermalm släpper bok

Det sista avsnittet släpptes nyligen och Viktor har själv suttit bänkad framför tv:n.

– Jag tycker serien ger en bra bild av hur det är att arbeta som polis. Det skildrar ordningspolisyrket på ett bra och realistiskt sätt, även om det självklart är lite tillspetsat, säger han.

Ingen ung hunk

Det har också talats om den verklige Viktor Adolphson kan vara lik någon av poliserna i serien.

Själv är han mycket bestämd på vem han känner igen sig mest med.

– Vissa har påstått att jag skulle vara den där Magnus. Men han är en ung, hunkig kille. En sådan där proteinshakepolis med ett jäkla go. Det är inte jag på långa vägar, säger han och fortsätter:

– Jag identifierar mig mer med Jesse. En frånskild äldre polis som är yttre befäl och twittrar. Just det där twittrandet är väldigt likt. Man skriver något och direkt så smäller det till med massor av kommentarer, många av dem inte särskilt konstruktiva.

Grann-ilska över polisens sena firmafest