Han är Sveriges näst bäste förskolekock

Emil Spanos, kock på Norrboda förskola, tog hem silvret vid den prestigefyllda mattävlingen White Guide Junior – för andra året i rad. – Jag är jätteglad och stolt. Det visar att jag håller standarden, säger Emil Spanos.

  • Publicerad 15:27, 24 sep 2018

Brunnabon Emil Spanos har just serverat barnen på Norrboda förskola sin paradrätt: pasta med broccoli och ostsås med tre sorter.

– Att få i barnen tillräckligt med grönsaker är kanske den största utmaningen som förskolekock. Man får vara kreativ och röra sig fram försiktigt. Jag vill ju vidga deras smakvyer, säger Emil Spanos.

Han lagar all mat från grunden och har bakgrund som personlig köksmästare åt världsstjärnor. Hans skicklighet i köket är prisad och förra året fick han silvermedalj på galan White Guide Junior i Göteborg. Där koras Sveriges bästa förskolekockar och nu har han återigen utsetts till den näst bäste i landet.

Konkurrensen hårdnar

– Konkurrensen hårdnar. Även inom kommunen har man börjat steppa upp på skolor och i äldreomsorgen. Det är väldig positivt.

I White Guides nominering bedöms helheten. Maten testas på plats och juryn recenserar allt i från smak och näring till hållbarhet och lokalt engagemang.

– Vi serverar vanligtvis vegetariskt två dagar i veckan, fisk två dagar och kött en dag. Det ska vara hållbart. I bland får jag in partier av min leverantör vars bäst-före-datum snart går ut. Då slipper man slänga mat och jag får dessutom råvarorna till ett bättre pris.

Vad ska du göra för att ta hem guldet nästa gång? 

– Kanske laga ännu mer mat med barnen. Det händer att vi bakar mellanmålsbröd och på högtidsdagar gör vi lussebullar och sådant.