Jonas Jeffsell började på sitt nya jobb som kommunpolis för Hässelby-Vällingby den 1 februari.

– Jag är väldigt taggad på att sätta igång. Jag har fått ett väldigt gott intryck av kolleger, lokalpolisområdet i stort och våra samverksanspartners, säger han.

Jonas Jeffsell, som tar över efter Samuel Sjöö, var tidigare kommunpolis i lokalpolisområdet Uppsala-Knivsta.

– Men jag bor i Stockholm, så anledningen till att jag hoppade på det här var att få ha lite närmare till jobbet. Och så har jag hört mycket gott om Vällingby från folk jag känner som har jobbat här.

Vill jobba med ungdomar

Som kommunpolis ska Jonas Jeffsell vara motorn i polisens brottsförebyggande arbete, både internt och extern. Det är kommunpolisen som är kontaktpersonen när polisen samarbetar med med stadsdelsförvaltningen, SL, företagare och andra aktörer.

– Jag brinner verkligen för det förebyggande arbetet, speciellt kopplat till ungdomar. Genom samverkan kan man gå från ord till handling, att man tittar på vad var och en kan göra för sig, vad man kan göra tillsammans och framför allt hur man kan få ungdomar på glid att komma rätt i livet igen.

Hur ska du lyckas med det?

– Jag tror mycket handlar om relationsarbete och att man arbetar upp ett gott förtroende. Man ska vilja söka sig till och ta hjälp av oss och inte se polisen som något hot.

Mattias Tillberg ny chef

Det är inte bara Jonas Jeffsell som är ny på sitt jobb på lokalpolisområdet. Även kommunpoliserna för Ekerö och Bromma samt lokalpolisområdeschefen har bytts ut. Detta beror på en chefsrockad i hela polisregion Stockholm.

Sedan årsskiftet bossar Mattias Tillberg över lokalpolisområde Vällingby. Han hade tidigare samma roll i Södra Roslagen.

– Där hade vi mer problem med till exempel tillgreppsbrott, här är det andra delar som sticker ut, säger Mattias Tillberg.

Som vad?

– Brott mot person, som till exempel rån, och brott i nära relation sticker ut lite.

Hur ska du leda arbetet?

– Mycket handlar om att vi ska jobba med rätt saker, dels med effektiv brottsbekämpning och lagföring genom att tidigt samla in så mycket material som möjligt så utredningar håller hela vägen till fällande dom. Dels handlar det om en stark lokal närvaro, att få ut mycket poliser på gator och torg, säger Mattias Tillberg.