Det började som ett fotointresse och en förkärlek till gatukonst.

– Det var när jag fotade grafitti i Snösätra för några år sedan som jag fick frågan om att testa själv. Och det var verkligen inte så lätt de första gångerna! säger konstnären vars namn ska förbli höljt i dunkel ett litet tag till.

Och genom gatukonsten knöt vår konstnär flera kontakter. En av dem var den numera bortgångna Tonk the Trooper som Mitt i uppmärksammade redan för två och ett halv år sedan, med hans superhjältar i Söderort.

– Vi blev kompisar och umgicks ganska mycket. Så nu fortsätter jag hans legacy. Men jag tror att han skulle uppskatta att fler håller på på samma sätt som han gjorde, säger konstnären.

Började med Simpsons

Det var i Storvreten som den allra första figuren tog plats: ett verk över de tre Simpson-barnen på en grå betongvägg längs Passvägen. Det dröjde inte länge innan de fick sällskap av Tintin och Milou.

– Jag vet inte riktigt varför det blev just de här. Men de har varit på tv så pass länge så det är kul för både vuxna och barn. Men lika mycket som de är kul för dem, är de terapi för mig.

Hur då?

– Man målar och glömmer alla problem för att man är så inne i det man gör. Nu är det det enda jag gör efter jobbet. Det här, och målar på lagliga grafittiväggar.

Med sig till Storvreten har han också en bit ihopvikt golvunderlag. Inte mycket för världen just nu, men när han vecklar ut den visar det sig att det egentligen är Bart Simpsons gula tryne.

– Först använde jag cellplast. Men det är både otympligt och kan gå sönder lätt. Men så gick jag nys om det här som man lägger under parkettgolv och då började jag köra på det istället. Och då skär man ut med en varm ståltråd, målar konturerna med akryl, vikter ihop och sätter upp.

Strul vid uppsättning?

Men ett tag ser det ut som att uppsättningen av Bart Simpson får vänta – vår konstnär har glömt limpistolen. Med lite kreativitet och starka nypor lyckas han ändå klämma ut duttar med bygglim.

– Det tar cirka 24 timmar innan det är härdat, och då sitter det stenhårt.

Har du tänkt något kring problematiken kring gatukonst?

– Jag sätter ju upp på strategiska ställen, som högt upp så att de inte blir förstörda eller på platser där många passerar. Och jag tänker att blir man tagen av polisen så får man betala, men jag tror också att det jag gör ser de ganska lätt på. Men det är min personliga tanke.

Har du blivit tagen?

– Nej, aldrig. Men de flesta gillar det jag gör, och jag vill tro att även polisen gillar att jag pryder våra betongväggar, säger 53-åriga Storvretsbon Johan Ahlbom.