Christian berättar om ett minne som etsat sig fast på näthinnan. "Det var en liten pojke som hade rasat i vikt och var kissnödig hela tiden. Jag anade att han hade fått diabetes och tog ett sockerprov. På ett sjukhus i Sverige hade jag berättat att han hade diabetes och att han skulle få medicin som skulle hjälpa honom. Den här gången fick jag säga att han hade diabetes och att han skulle gå hem och dö. Där blev skillnaden i vården så påtaglig." Foto: Linda Gren

Han är läkaren som berättar sådant du inte vill veta

Enskedebon Christian Unge arbetar som läkare på Huddinge sjukhus, driver en populär podd och är Hans Roslings lärjunge. I dagarna har han släppt sin fjärde bok med den skrämmande titeln "Har jag en dålig dag kanske någon dör".

  • Publicerad 20:00, 7 feb 2018

I tonåren var Christian Unge helt säker på en sak – han skulle INTE bli läkare. Allt som hade med naturkunskap, kemi och biologi att göra var trist och intresset för musiken och resor växte sig större. Men ett möte med Läkare utan gränser på mitten av 90-talet fick honom att tänka om.

– Jag blev mer och mer intresserad av läkaryrket på grund av dem. Jag ville jobba för Läkare utan gränser och fokuserade på att ta mig ut i världen. Jag började hänga runt Hans Rosling på den Globala institutionen på Karolinska institutet. Han var som en extrapappa och blev min handledare under tiden jag gjorde min avhandling, berättar Christian.

"Skrivandet blev ett sätt att ventilera"

Christians första uppdrag för Läkare utan gränser i Burundi, 2002, var chockartat. Han hade tagit på sig ett stort ansvar som ensam läkare på ett litet sjukhus och kom i kontakt med både Malaria, Hiv och Aids för första gången.

– Det var omtumlande och nytt. Jag sprang omkring dygnet runt och såg hur patienter bara dog överallt. Jag hade jättesvårt att anpassa arbetet till en bra nivå och vägrade acceptera att det inte var samma förutsättningar där som hemma i Sverige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På sjukhuset i Burundi fanns inga redskap att tillgå. Christian fick jobba med sina händer och ett stetoskop och när frustrationen blev ohanterlig började han skriva.

– Det här var i början av 2000-talet. Det fanns ett litet internetkafé i en by långt bort och jag började skicka mejl hem och sparade ner mina anteckningar för dagen på en diskett. Det blev mitt sätt att ventilera och blev också mitt underlag till nya boken.

"Har jag en dålig dag kanske någon dör", är den skrämmande titeln på Christians nya bok.

– För dig som patient är den skrämmande, jag förstår det. I den här boken tar jag på mig rollen som det svarta fåret och berättar om mina misstag som läkare. Vi har en fantastisk vård i Sverige och vi träffar tusen patienter om året. Men självklart sker det misstag, säger Christian och fortsätter:

– Även om du inte vill höra det så måste jag berätta att det är en stor skillnad på kunskap mellan olika läkare. Jag tycker att läkares kunskap ska kontrolleras med jämna mellanrum och att chefer runt om på avdelningarna ska våga vara hårdare i vad som krävs för att arbeta på ett sjukhus. Det är en del kritik i boken, men den är konstruktiv och många frågor får vi be politikerna svara på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Christian inte jobbar på akuten, spelar in podden "Ronden" eller skriver böcker umgås han mycket med familjen hemma i Enskede. Men om han är en profil i området tror han inte.

– Jag älskar att vara hemma och pyssla med barnen, men om någon annan bryr sig om mig här tror jag inte. Däremot verkar Coop vid Sockenplan vara en knutpunkt för författare. Tydligen hämtar även Camilla Läckberg sina bokexemplar där, säger han och skrattar.

Christian är en bokslukare och har flera tips på böcker en bara måste läsa. Foto: Linda Gren