Konstnären Joakim Hansén på ”sin” gata, Jet-gatan. Han har skapat allt som syns på bilden. Foto: Karoline Montero Araya

Han är hjärnan bakom Grönan

I 40 år har Joakim Hansén designat Gröna Lunds åkattraktioner. Idéerna föds i ateljén i Söderort. Nu avslöjar han en sak om sin senaste skapelse – Ikaros.

  • Publicerad 09:30, 21 mar 2017

– Jocke, kan du komma här och kolla! Hur vill du ha det här? Ska vi ändra måtten?

En av de 20-talet snickare som håller på att bygga Gröna Lunds nya attraktion Ikaros behöver hjälp. Och så här låter det i stort sett hela tiden. Via sms och telefonsamtal, eller fysiskt på plats, detaljstyr konstnären Joakim Hansén bygget av den nya attraktionen. Varför? För att han har skapat den. Inte den tekniska konstruktionen, utan hela miljön runt omkring.

– Jag är lika noga som när jag målar tavlor, varje attraktion blir som ett eget konstverk. Grönan är en spännande plats där många människor rör sig, därför vill jag göra det bra. 

Klottrade i tunnelbanan

Han började som, vad man idag skulle kalla, klottrare i slutet av 60-talet, långt innan graffiti ens hade kommit till Sverige. Han och kompisarna vände på de stora reklamskyltarna i tunnelbanan och målade på baksidan.  

– Det var ganska burleska teckningar vi gjorde som stack ut. Sedan lät vi det sitta kvar så, säger Joakim Hansen, som sedan flera decennier har sin arbetsplats i Enskede Gård.

Hans talang upptäcktes i mitten av 70-talet av ägaren till den då trendiga punk-skobutiken Sko Uno på Gamla Brogatan. De ville att han skulle skapa deras logotype, interiör och affischer. Det ena ledde till det andra och snart jobbade han med att inreda en ny skejthall i en nedlagd biograf på Söder.

– Då kom ägarna till Gröna Lund dit för att deras ungar åkte skateboard där och såg vad jag hade gjort. De blev eld och lågor och sa: Det här måste vi ha på Grönan.

Första jobbet Cinema 2000

Första jobbet blev att designa Cinema 2000, ett dåtidens Cosmonova där film visades på både väggar och tak.

Sedan dess är han Grönans egen designer. Varje attraktion har en egen fantasivärld eller miljö från en svunnen tid. Exempelvis är Jetgatan vid berg- och dalbanan Jetline retro-futuristiskt 50-tal, hos Eclipse är idéerna hämtade från Grand Palais i Paris och Fritt fall föreställer en Hollywoodstudio.

– Det ska kännas som att man kommer in en annan värld, förklarar Joakim.

Tidningen träffar honom i slutfasen av skapandet av Grönans nya attraktion – Ikaros. Arbetet har pågått i nästan två år och fortfarande finns småsaker kvar att göra. Här har Grönans ägare önskat en strandpromenad från förra sekelskiftet.

Oftast är det en dialog mellan Gröna Lunds ägare och Joakim om vilken stil varje attraktion ska ha. Det måste också finnas en balans mellan galet och kul, men inte för brutalt, enligt Joakim, eftersom det ska passa hela familjen.

När vet du att du är klar med en attraktion?

– När den får eget liv. Det är som att skissen jag har jobbat med under lång tid har fyllts ut. Det kan vara en färg eller skuggning och plötsligt känner jag att den lämnar mig, då funkar det. Då är den klar.

"Jag har aldrig sökt ett jobb"

Joakim Hansén är uppväxt i Bagarmossen och bor nu på Söder. Parallellt med Grönan-uppdragen målar han tavlor och har regelbundet utställningar, främst i Europa.

– Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv, det har droppat in beställningar hela tiden, men jag behöver måla fritt också, det ger mig sinnesro.

Joakim har haft uppdrag från Gröna Lund utan avbrott sedan 1978, oavsett ägare, men vad som kommer härnäst – till exempel den nya berg- och dalbanan som Gröna Lund planerar till år 2020 – vill han inte prata om. Det får vi se. När det gäller Ikaros kan han i alla fall avslöja en sak.

– Solen som sitter i topp ska snurra och lysa året runt med en strålkastare på sig. Som en liten hälsning till Stockholm.

Joakim Hansén skissar på den nya attraktionen Ikaros, i datorn: ”I början fick jag mycket skit från kollegor att det inte var tillräckligt fint att rita attraktioner åt Grönan. Nu har de mognat och erkänner att de är avis på att jag har en så bra uppdragsgivare”. Foto: Karoline Montero Araya

Joakim Hansén vid nya attraktionen Ikaros. Själv har han - förstås - frikort till Grönan: ”Jag åker helst berg- och dalbanor, inga fritt fall." Foto: Karoline Montero Araya

Pressat schema. Grönan öppnar för säsongen 29 april, då ska allt vara klart. Här pratar Joakim Hansén med en av snickarna. Foto: Karoline Montero Araya

Miljön kring Ikaros har tillverkats av hantverkare i Sverige, Österrike och Tyskland, på uppdrag av Joakim Hansén. Här är han i sin verkstad på Djurgården. Foto: Karoline Montero Araya

En av affischerna som Joakim Hansén gjort åt Sko Uno. Foto: Konstnär Joakim Hansén

Joakim Hanséns Gröna Lund

Blå Tågets entré.

Lustiga Huset.

Kärlekstunnelns entré.

Fritt-Fall.

Vilda Musenhuset.

Radiobilarna.

Jetline och Jetgatan, 10 byggnader (ingår bodarna mot Blå Tåget).

Eclipse.

House of Nightmares.

Ikaros.

Även: 20 meter lång målning bakom teatern, Cinema 2000 (borta nu), gamla Lustiga Huset (borta nu), stor tavla på Stora scenen, restaurang Kaskad, Mexican Corner, Coffee Bar och Los Banditos.

En handfull attraktioner är ritade av andra konstnärer.

Visa merVisa mindre

Ikaros i siffror

Höjd: 95 meter.

Fallhastighet: 90 km/h.

Din fallvinkel: 90 grader.

G-krafter: 3,5 g

2 gondoler med 8 sittplatser var

Visa merVisa mindre