Artisten Peter Ekberg Pelz bor vid Bellmans trädgårdar i Mälarhöjden. På lördag uppträder han på Tellus. Foto: Isabell Gradin

Han är en nutida Bellman

Peter Ekberg Pelz har tolkat Bellman i många år och bor också på klassisk Bellmanmark. – Egentligen är det inte så länge sedan Bellman levde, fem 50-årskalas sedan, säger han.

  • Publicerad 18:36, 14 apr 2013

Bara ett par stenkast från fader Höks krog, där Carl Michael Bellman en gång satt och spelade kort med Ulla Winblad, bor i dag en av landets framstående Bellmantolkare. Men det var inte självklart för Peter Ekberg Pelz att flytta dit för nästan 20 år sedan.

– Jag ville inte flytta till storstan, men det ville min blivande fru, så vi fick försöka göra en kompromiss. När jag kom till Bellmans trädgårdar för första gången stötte vi på en man som kände igen mig och sa ”Välkommen hem Bellman” och då tänkte jag att det kanske inte skulle bli så tokigt ändå, berättar Peter Ekberg Pelz.

Vi går förbi den gamla krogen och fortsätter ner mot Mälarens vatten.

– Tänk dig när Bellman var i 20-årsåldern, då gick vattnet två meter högre upp, så folk lade till med sina segelbåtar precis nedanför fader Höks krog. Och på vintern gick dåtidens E4 förbi här ute på isen, säger han.

Peter Ekberg Pelz har uppträtt som Bellman i bland annat Estland och Tyskland och år 1984 började han samla ihop en egen ensemble som under 15 år reste runt och framförde Bellmantolkningar till konstnären Peter Dahls Bellmanlitografier.

På lördag ska han göra sin första offentliga spelning sedan början av 2000-talet på Tellus bio i Midsommarkransen.

– Jag tyckte att det lät mysigt när de frågade om jag ville spela där, så jag tackade ja. Men jag kommer inte att ha med några musiker eller så, utan har bestämt mig för att bara ta med mig min röst och min gitarr, säger han.

Konserten heter ”Söka efter ­levande ord” och handlar om ett möte mellan Bellman, Dan Andersson, Nils Ferlin och Evert Taube. Peter Ekberg Pelz hoppas att åhörarna ska kunna omvandla orden och musiken till egna inre filmberättelser.

– Jag vill ge publiken chansen att skapa sina egna bilder av deras berättelser från den tiden, säger han.

Fakta

Besökte ofta Mälarhöjden

Bellman besökte ofta halvön Klubben, eftersom han hade släkt på den närbelägna Hägerstens gård.

I Fredmans epistel n:o 42 beskrivs hur sällskapet spelar kort på Klubben och fader Höks krog är omsjungen i Fredmans Epistel n:o 49.

Källa: Bellmansällskapet

Visa merVisa mindre