Engagerade. Dennis Schultz har engagerat barnen Manuel, sju år, och Milton, åtta år, i initiativet. Foto: Privat/Mostphotos

Han är Ekerös egen Karl-Bertil Jonsson

Dennis Schultz skulle kunna kandidera till titeln Ekerös egen Karl-Bertil Jonsson. På fjärde advent åker han nämligen runt på öarna med bilen fylld av julkassar till dem som behöver lite extra julglädje.

  • Publicerad 17:04, 16 dec 2021

Det började med ett grytkok som blev större än väntat.

– Jag fick massor med mat över. Så mycket att det räckte till 15 matlådor. Så jag skrev i en av grannsamverkansgrupperna på Facebook och bad dem som ville ha att höra av sig, berättar Dennis Schultz.

Responsen blev större än han hade väntat sig.

– Lådorna gick åt på en gång och det var många fler som ville ha. Så jag lovade att jag skulle göra något inför jul.

Han hörde av sig till Coop i Stenhamra och undrade om de ville sponsra med 100 matlådor, något de gärna ville. Faktum är att öarna visade sig vara fulla av människor som vill hjälpa de som behöver.

En del har swishat en slant till ingredienser, andra har erbjudit sig att baka. En tjej har själv skaffat 20 matlådor för att fixa vegetariska och glutenfria alternativ.

– Det var aldrig meningen att det skulle bli någon insamling, utan jag hade tänkt göra det här själv. Men med så många fantastiska människor som hjälper till kan jag göra det så mycket större, säger Dennis.

Det är så många som behöver hjälp, av olika skäl.

"Exploderat"

Som det ser ut nu kommer julkassarna rymma både matlådor som kan frysas in, julgodis, och dricka. Dessutom skickar leksaksaffären Smultronet i Ekerö centrum med en leksak i kassen. Och från Sånga hotell och konferens på Färingsö kommer det julmat och julgodis som inte gått åt under deras julbord.

– De senaste dagarna har det verkligen exploderat, säger Dennis.

Nu planerar han menyn.

– Det är lite trixigt för det måste gå att frysa in. Men jag funderar på om jag kanske ska skicka med potatis som folk kan koka själva till maten. Jag ska klura lite och sätta igång i helgen.

Hans två barn Milton, 8, och Manuel, 7, är också engagerade i projektet.

– Jag har pratat mycket med dem om varför vi gör det här och de vill hjälpa till. Det är ju så tydligt att det behövs, att det är så många som behöver hjälp, av olika skäl.

De som har hört av sig och bett om en kasse är allt från pensionärer till småbarnsfamiljer, och det finns fortfarande utrymme för fler att höra av sig.

– Nu när det blev så mycket större än väntat så finns det möjlighet att hjälpa fler. Det kan vara tungt att behöva höra av sig, men jag behöver ingen förklaring till varför man behöver hjälp. Det stannar mellan mig och den som får kassen, säger han.

Den som är i behov av en matkasse kan kontakta Dennis på Facebook.

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41