Tyskbagaren. Roland Scharnau serverar traditionellt tyskt bröd till stockholmarna. Foto: Patrik Wirén

Han är den tyske bagaren i Tyskbagarbergen

Tyskbagarbergen är borta sedan länge. Men liksom på 1600-talet finns det en tysk bagare i samma kvarter på Östermalm.

  • Publicerad 19:50, 12 mar 2019

– Allt är nytt och väggarna har fått nya färger. Det är bara tavlorna som fortfarande är kvar.

Roland Scharnau pekar mot de stora bilderna på nybakat bröd och spannmål som hänger bakom disken på Der Berliner Bräcke på Nybrogatan 87. Orsaken till totalrenoveringen var en brand den 25 augusti 2018.

– Tack och lov har jag brandsäker tysk parkett, konstaterar han.

Den tyske bagaren har funnits på adressen sedan hösten 2015 och då, liksom nu, använder han sin pappas recept när han bakar sitt bröd.

– Han var också bagare. De äldsta recepten jag använder är från 1926 så det här är ett väldigt traditionellt tyskt bageri, säger han och berättar att han lämnade Tyskland redan för 20 år sedan.

– Jag reste runt en del i världen innan jag hamnade i Stockholm.

Brödfest. Roland börjar baka fyra på eftermiddagen och slutar först klockan 6-9 på morgonen. Foto: Patrik Wirén

Själva bageriet finns i Solna och bland storsäljarna märks bland annat klassisk Apfelstrudel, Roggensaftbrod av ekologiskt rågfullkornsmjöl och vallmofrö-kakan Mohnkuchen. Och det är inga små mängder bröd som lämnar Solna. Varje månad bakas bland annat 4 000 surdegsfrallor som sedan distribueras till 14 återförsäljare.

– Den största skillnaden mot svenskt bröd är att det tyska inte är lika sött. Det svenska brödet har nästan alltid sirap i sig, förklarar han och tillägger att han faktiskt gör allt bröd själv.

– Jag börjar fyra på eftermiddagen och är klar någon gång mellan sex och nio på morgonen. Men här har jag en anställd och min fru hjälper till en hel del också. Och snart ska jag få in ytterligare en tysk bagare, säger han samtidigt som dörren slås upp.

Roland hejar på mannen som kliver in med en dramaten som rutinmässigt placeras innanför dörren innan han går ut igen.

– Det är frälsningsarmén. De får det bröd som inte sålts under dagen. Jag är från Östtyskland och har lärt mig att aldrig slänga mat. Särskilt inte bröd som du ägnat hela natten åt att baka, säger han.

"Väldigt lustigt"

Att han befinner sig i samma kvarter som en gång kallades Tyskbagarbergen har han koll på.

– Men jag kände inte till det förrän en kund tog med sig ett tidningsurklipp om Tyskbagarbergen. Han har bott här i 55 år och har koll på historien, säger han och berättar att berggrunden fortfarande syns på vissa innergårdar.

– Det är väldigt lustigt faktiskt.

Tyskbagarbergen

Var ett bergsparti som låg mellan nuvarande Karlavägen och Valhallavägen.

Sträckte sig i östlig riktning fram till nuvarande Artillerigatan och i nordvästlig riktning ungefär fram till Lill-Jans plan.

Berget fick sitt namn efter den tyske bagaren Martin Kamecker som i slutet av 1600-talet uppförde Kammeckers kvarn på krönet av bergen.

Området tillhörde Stockholms fattigaste och hade ett mycket dåligt rykte.

Rester av Tyskbagarbergen finns kvar inne i kvarteren längs Nybrogatan, mellan Östermalmsgatan och Valhallavägen.

Dessa kvarter bebyggdes inte fullständigt förrän in på 1920-talet och grundförhållandena gjorde att gathusen fick en höjd av sex våningar, medan gårdssidorna oftast bara når tre våningars höjd.

Förhållandet kan exempelvis beskådas på innergården till Nybrogatan 72.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre