Anton Forsdiks film har premiär på STOCKmotion filmfestival 13-14 oktober i Filmhuset på Gärdet. Foto: Maja Brand

Han är 16 år – och gör succé som regissör

16 år och redan prisbelönt regissör. Snart har Östermalmsbon Anton Forsdiks kortfilm "Ödet" Sverigepremiär på Filmhuset vid Gärdet.

  • Publicerad 13:25, 9 okt 2017

Som sextonåring får jag ibland höra "du är så ung, du behöver inte bestämma vad du ska bli". Men det irriterar mig, för jag vet ju

Redan som 8-åring började Anton Forsdik göra egna filmer.

– Jag klädde ut mig till olika karaktärer och filmade mig själv. Sedan hade jag premiärer för mamma och pappa, säger han.

Hässelbys nya stjärnskott: Loke, 12 från Backlura

Nu har hans filmer vunnit pris på flera festivaler och den senaste, "Ödet", har premiär i Sverige under STOCKmotion filmfestival i Filmhuset på Gärdet 13-14 oktober.

– Den handlar om tre ungdomar. En som har adhd, en som är homosexuell och en vars mamma är alkoholist. Alla känner sig ensamma och lever i sin bubbla, ser inte resten av världen. Men sedan visar det sig att de inte är så ensamma som de tror, säger Anton Forsdik.

Han har tidigare gjort två kortfilmer med liknande tema, bland annat mobbning, och jobbar på en tredje.

– Mina filmer handlar mycket om ensamma människor. Det kanske låter fett deppigt men jag mår bra och trivs med mig själv och har aldrig blivit mobbad, säger Anton Forsdik.

Förutom att regissera står Anton också framför kameran, och på scenen. I höstas spelade han Alexander i Fanny och Alexander på Dramaten. Han går teaterlinje på S:t Eriks gymnasium.

Experten tipsar: 5 filmer som skrämmer skiten ur dig

– Som sextonåring får jag ibland höra "du är så ung, du behöver inte bestämma vad du ska bli". Men det irriterar mig, för jag vet ju, säger Anton Forsdik.