Nöjda. Kerstin Fors-Haglöf och hennes man Thomas var krögare i Globen i 26 år innan de öppnade Pita i parken. De stortrivs. Foto: Märta Lefvert

Hämtmat kirrade biffen för nya krogarna under corona

Att öppna en ny krog under en pandemi är knappast guldläge. Men Midsommarkransens nya krögare har hittills klarat sig bra – och ser spänt fram emot hösten.

  • Publicerad 06:40, 9 okt 2020

Hur det går i oktober blir avgörande för oss.

Klockan är fyra på fredagseftermiddagen. Kerstin Fors-Haglöf hinner knappt öppna dörren till Pita i parken innan de första gästerna droppar in. De tänker sig ett välfyllt pitabröd till fredagsmiddag.

Sedan kommer en jämn ström av kunder in i den lilla restaurangen, som håller öppet både lunchtid och på kvällar.

– Det här är take away-vänlig mat. Det är förstås en fördel, med tanke på corona. Många har jobbat hemma sedan i våras och fortsätter att göra det. De handlar här och tar hem eller sitter i parken, säger Kerstin Fors-Haglöf.

Kerstin Fors-Haglöf vill ta kebaben "in i finrummet" med Pita i parken. Foto: Märta Lefvert

Hon driver Pita i parken, vid Svandammsparken, tillsammans med maken Thomas och sonen Elliot. De öppnade på skärtorsdagen, mitt under den värsta pandemikrisen. Knappast den bästa tajmingen.

– Vi köpte stället i januari och i februari-mars slog corona till. Då började vi darra men det fanns ingen återvändo. Vi hade lagt alla våra pengar på det här, säger Kerstin Fors-Haglöf.

Kebab ”i finrummet”

Och faktum är att det hittills har gått bra. Konceptet – ”att ta i kebaben in i finrummet” – har tagits väl emot. I början var det rentav en sådan anstormning att ägarna knappt hann med. Under sommaren var det lugnare, men i mitten av augusti ”sa det pang”.

– Hur det går i oktober blir avgörande för oss. Vi jobbar mycket med avståndet genom möblering så att gästerna ska våga sitta inne när det blivit kallt, säger Kerstin Fors-Haglöf.

Välkomnad. Sami Hosseini öppnade Piccola Cabina i april. Han känner sig varmt välkommen i Midsommarkransen. Foto: Märta Lefvert

En bit bort, på Tegelbruksvägen 4, ligger Piccola Cabina. Här serveras italienska rätter under kristallkronor. Sami Hosseini öppnade krogen i mitten av april, efter många år som krögare i innerstaden.

– Jag var inte så orolig. Jag trodde på mina kockar, på vår mat och på den service vi ger. Och det har fungerat helt ok, trots corona. Folk är nöjda och känner sig hemma här, säger han.

Värre i innerstaden

Situationen är överlag betydligt värre för krogarna i innerstaden, enligt Sami Hosseini. Smällen blir större för dem när så många jobbar hemifrån.

– De som jobbar hemma går till sina lokala krogar i stället. Vi har haft väldigt mycket take away hittills, berättar han.

Trivs. "Jag är supernöjd med hur vi blivit mottagna här", säger Nicolas Arze, som driver Tegelbruket Bistro & Catering. Foto: Märta Lefvert

Alldeles intill, på Tegelbruksvägen 2, ligger Tegelbruket Bistro & Catering. Nicolas Arze skrev på kontraktet för lokalen i februari, ett par veckor innan corona slog till.

– Då fick jag panik. I maj fick jag nycklarna och började renovera och den 6 juli öppnade jag. Då var jag betydligt lugnare för jag kände att det fanns en efterfrågan, berättar han.

Snart kvällsöppet

Inriktningen är husmanskost – mest svensk men också fransk och mexikansk, till exempel. Han har gjort många take away-lådor men hemmajobbarna har också uppskattat en stunds miljöombyte i hans lokal.

Hittills har Nicolas Arze bara haft öppet över lunch, men nu är ändring på gång.

– I mitten av oktober ska jag börja ha öppet på kvällarna. Då ska det också serveras vin och öl, berättar han.

Några krogar som öppnat i coronatider

Pita i parken öppnade i april, på Svandammsvägen 41. Specialitet: Kebab med färska råvaror och smakrika såser.

Piccola Cabina öppnade i april, på Tegelbruksvägen 4. Specialiet: Italienska rätter med italienska råvaror.

Tegelbruket Bistro och Catering öppnade i juli, på Tegelbruksvägen 2. Special­itet: Husmanskost, mest svensk men också från
andra länder.

Magic Masala öppnade i juli, på Nioörtsvägen 24. Specialitet: Indiska rätter.

Visa merVisa mindre