Hamnade i skottlinjen – tre överlevares story

Mohamed skulle äta i Tensta. Majdi hämtade ett paket i centrum. Amir vilade på en parkbänk i Husby. Sedan kom skotten. På några ögonblick blev de offer för våldet i Järva. Nu berättar de tre överlevarna om livet efteråt.

  • Publicerad 12:29, 9 feb 2016

Sköts vid grillkiosken – låg i koma

Det var kväll och Mohamed Ahmed var på väg hem. Han stannade till för att äta på en grillkiosk i Tensta centrum när skottlossningen började. Från den minns han ingenting.

– Jag vaknade upp ur koman en månad efteråt, berättar den idag 25-årige Mohamed Ahmed.

Någon körde förbi grillen på moped och sköt rakt mot kiosken. Fyra skottskadades och värst drabbades Mohamed Ahmed som träffades i axeln och buken. Han ådrog sig kraftiga blödningar och fick genomgå tolv operationer.

Läkarna tvingades amputera högra benet från knäleden. Även det andra benet är delvis förlamat och i dag är han rullstolsburen.

”Man blir ett levande exempel på hur det kan gå”

Mohamed Ahmed

Polisutredningen efter skjutningen den 20 oktober 2013 ledde inte fram till någon rättegång.

– Skottlossningen handlade om gängrivalitet och om narkotikahandel. Det fanns inga bevis och ingen ville vittna.

Mohamed Ahmed är ändå glad att han överlevde. I dag arbetar han på fritidsgården Blå huset i Tensta och försöker vara en förebild.

– Man blir ett levande exempel på hur det kan gå. Jag försöker ge tillbaka något så att detta inte drabbar någon annan.

Någon form av gänguppgörelse handlade det också om på kvällen den 22 september i höstas. Då hade Majdi Kanbar varit och hämtat ut ett paket i Tensta centrum och gick på gångvägen ovanför konsthallen.

– Det var många ungdomar ute och de dolde sina ansikten. Jag hörde hur någon visslade och sedan började två gäng skjuta mot varandra.

”Jag vill flytta till ett säkrare område. Här i Tensta vågar ju poliserna inte kliva ur sina bilar”, säger Majdi Kanbar.

Har ont när det är kallt

Majdi Kanbar hamnade i skottlinjen och träffades av en kula i benet. Han kröp undan för att ta skydd och fick hjälp av en förbipasserande kvinna att ringa efter ambulans.

Det har gått drygt fyra månader sedan händelsen och Majdi Kanbar fick nyligen veta att förundersökningen lagts ner.

– Det verkar inte gå att få fram några bevis. Det känns dåligt.

”De måste gå polisen större befogenheter. Annars blir problemen ännu värre.”

Majdi Kanbar

Skadan har läkt men vid kalla temperaturer gör det ont i området där kulan gick igenom. Majdi Kanbar har bott tio år i Tensta och nu vill han flytta härifrån med sin familj.

– Jag försöker undvika att vara ute när det är mörkt. Det finns ingen trygghet här längre.

Han tror att politikerna kan lösa problemen.

– De måste ge polisen större befogenheter. Annars blir problemen ännu värre och sprider sig till fler förorter.

”Man måste börja tidigt i skolan så de får lära sig om livet, att det innehåller både smärta och glädje”, säger Amir som tror att det behövs fler förebyggande insatser för unga.

Tittade på bilder av barnbarnen

Amir satt på en parkbänk på Husby torg den 16 maj förra året och tittade på bilder av sina barnbarn i sin mobil när han plötsligt träffades i ansiktet av en kula.

– Man tror inte att sånt ska hända. Jag var med i kriget mellan Iran och Irak i flera år utan att bli träffad. Det här är det värsta jag varit med om, säger Amir, som egentligen heter något annat.

Han mår fortfarande väldigt dåligt efter händelsen. Amir förlorade fyra tänder och läkare fick operera ut patronen som satt fast i käken. Nu har han ingen känsel i halva ansiktet.

”Jag är sjukskriven för jag mår dåligt psykiskt”

”Amir”

Han har inte haft råd att bekosta tandimplantat och önskar att samhället hade kunnat hjälpa till mer.

– Jag är sjukskriven för jag mår dåligt psykiskt och har inte råd med tandläkarkostnaderna. När det hände hade jag ingen försäkring. Det har jag skaffat efteråt, men då var det försent, säger Amir.

Förutom att han tycker det är jobbigt att inte ha tänder, så mår han psykiskt dåligt. Han går till en psykolog, som han bekostar själv.

– Jag vill berätta vad som händer med dem som råkar ut för gatuvåldet: Ingenting. Man blir bara helt bortglömd av samhället, säger han.

Sedan han blev skjuten går han inte gärna ut i onödan, utan är mest hemma i lägenheten. Den senaste tidens många dödsskjutningar i Järva har framkallat känslorna från i somras.

Statistiskt mest farligt i Sverige

Rent statistiskt hör Husby, Rinkeby och Tensta till Sveriges farligaste områden. Det framgår av en rapport från polisens nationella operativa avdelning tagit fram och som Aftonbladet skrev om i förra veckan.

Där står att Tensta och Rinkeby är en central plats för narkotikahandel i Stockholm och att benägenheten att prata med polisen i dessa områden är låg.

Om fler poliser tjänstgjorde i dessa områden vore det positivt, tycker Jörgen Ohlsson, kanslichef på lokalpolisen i Järva.

– Det skulle innebära att vi kan arbeta mer kvalitativt och långsiktigt, säger han.

Jörgen Ohlsson anser att staten bör se över påföljderna för unga kriminella.

– Vi ser hur rätt grova brott går nedåt i åldrarna. En tonåring kan råna och misshandla en person och dömas till vård inom socialtjänsten. Många drabbade upplever inte att straffen ger några konsekvenser.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) läser Lokaltidningen Mitt i.

Ministern: Vi vill ha hårdare straff

Lagarna behöver skärpas för att komma åt gängkriminalitet och skottlossningar. Där har regeringen och Moderaterna liknande synsätt.

Att Sverige haft 10–12 år av växande klyftor och ökad arbetslöshet är en förklaring till utvecklingen vi ser, anser inrikesministern Anders Ygeman i en intervju med Lokaltidningen Mitt i.

”Det ska vara straffbart att inte hindra grova brott”

Anders Ygeman (S), inrikesminister

Enligt honom gör regeringen mycket för att öka tryggheten och nämner ett exempel för att minska grov organiserad brottslighet.

– Det ska vara straffbart att inte hindra grova brott om man har ett betydande inflytande i ett kriminellt nätverk.

Regeringen planerar också en vapenamnesti för att minska tillgången till vapen.

– Vi har också lagt fram förslag på hårdare straff för olaga vapeninnehav.

Polisen har i någon mån misslyckats med uppdraget att upprätthålla lag och ordning i förorter som Husby, Rinkeby och Tensta, anser Anti Avsan (M), ledamot i Justitieutskottet.

– Eftersom det finns uppenbara problem räcker inte resurserna till. I vår budgetmotion har vi avsatt pengar för att få fram 1 000 nya poliser som kan arbeta i utsatta förorter och i glesbygden, säger han.

Moderaterna vill ta bort den så kallade straffrabatten för brottslingar under 21 år.

– Vi vill ge kännbara påföljder. I dag ser ungdomar unga kriminella personer som har fina kläder och bilar. Det gör det attraktivt att välja en kriminell livsstil.