Oscars kyrka och Hedvig Eleonora kyrka. Foto: Mostphotos

Hamnade i fel församling – fick höjd skatt

Boende i Oscar hamnade i Hedvig Eleonora. När kyrkan tog över ansvaret för församlingsgränserna hamnade många medlemmar fel – ett par år.

  • Publicerad 16:50, 17 maj 2018

Den 1 januari 2016 beslutade riksdagen att medborgarna inte längre skulle vara folkbokförda i sina församlingar, utan i kommunen.

Beslutet innebar att kyrkan själv behövde hålla koll på vilken församling deras medlemmar tillhör. Men övertagandet från Lantmäteriet 2016 gjorde att församlingsgränserna hamnade på så kallade adresspunkter, alltså där porten eller där brevlådan ligger. Det gjorde att gränsen ibland drogs om – och hamnade fel.

– När vi först upptäckte flera sådana här konstigheter hittade vi 239 personer på 65 adresser i hela Stockholm, säger Jan-Åke Engfors, kanslisekreterare på Svenska Kyrkan.

Fick nya församlingar

På Skeppargatan hamnade flera personer i Oscars församling plötsligt i Hedvig Eleonora. Och på Brahegatan och Riddargatan bytte några ofrivilligt Engelbrekt mot Hedvig.

Med andra ord har flera medlemmar på Östermalm tillhört fel församling i ett par år. Den 1 januari 2018 ska dock kyrkan justerat alla fel som hittats, säger Jan-Åke Engfors.

– Kommunikationen har varit bristfällig eller obefintlig från församlingarna skulle jag tro. Jag tror inte de har vetat om det eller förstått att riksdagsbeslutet skulle få sådana konsekvenser, säger han.

Han uppmuntrar också alla som eventuellt upptäckt att de fortfarande tillhör fel församling att höra av sig just till sin församling.

Betala mer i skatt

I församlingarna är det olika skattesatser. Vilket innebär att flera personer har fått betala för mycket eller för lite kyrkoskatt i ett par år i de fall då Skatteverket upptäckt detta. Det handlar dock inte om några jättesummor, för någon med en årsinkomst på 400 000 kronor blir skillnaden några hundralappar om året.

Men de som fått betala för mycket kommer inte få någon kompensation.

– Nej, någon kompensation kommer det inte att bli, säger Jan Åke Engfors.