Nytt. Det blir en riktig vattenupplevelse i det nya området Kolkajen. Foto: Illustration: Adept & Mandaworks

Hamn och kanaler - vad borde mer finnas i Kolkajen?

Utomhusbad, båthamnar och kanaler. Men vad mer? Invånarna har redan kommit med förslag till det nya området Kolkajen. Nu kan man tycka till igen.

  • Publicerad 12:27, 16 maj 2016

I Kolkajen, som ligger utmed Husarviken och Värtan och gränsar till Gasverket, planeras det för 1 200–1 400 bostäder, förskolor, parker, torg och restauranger.

Men det ska också bli utomhusbad, båthamnar, en utbyggnad i vattnet som skapar kanaler och en inre vattenbassäng, vilket Östermalmsnytt har skrivit om tidigare.

Fick komma med idéer

I höstas fick invånarna komma med sina idéer. Flera av förslagen har staden arbetat vidare med.

– Det handlade till exempel om båttrafik, kanot­intressen, många pratade om hur man vill utnyttja de nya kajmiljöerna vid vattnet och vissa som bor på öar utanför vill ha någonstans att lägga till för att handla, säger Britta Eliasson, planeringschef på exploateringskontoret.

Förslagen gällde också kafé i parken, en förlängning av parken mot Hjorthagsberget och utrymme för spontanidrott.

Nu är det dags att tycka till om Kolkajen igen. I torsdags startade det formella samrådet gällande detaljplanen. Den 26 maj är det öppet hus i Kolkajen där representanter från staden kommer att svara på frågor. En sammanställning av idéerna som kom in i höstas finns också med.