”Hammaren kom som en projektil”

Hammaren föll från skolans tak och slog i marken – några meter från föräldrar och barn. Det är den andra allvarliga arbetsplatsolyckan på kort tid på Katarina Södra skola och nu har renoveringarna stoppats.

  • Publicerad 17:35, 1 jun 2015

– Vi hade änglavakt. Jag stod och pratade med en annan pappa och plötsligt kom det som en projektil uppifrån som slog ner fem meter ifrån oss, säger Peter Smirnakos vars barn går på skolan.

För bara några veckor sedan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att ett långt metallrör rasade ner från taket mot en grupp barn ­under en lunchrast och missade dem med en hårsmån.

Nu skakas skolan av en ny incident. Vid niotiden den 19 maj föll en hammare från taket bara ett stenkast bort från barnen som spelade fotboll.

Och flera föräldrar blev vittnen till olyckan.

– Man blir chockad och förbannad. Det är klart att man har förståelse för den mänskliga faktorn, men bygger man på en skola så måste det finnas tillräckligt bra säkerhetsanordningar och skyddsnät, säger Peter Smirnakos.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket. Rektor Margareta Scherman fattade omedelbart beslutet att stoppa de pågående renoveringarna tillfälligt. De ska återupptas efter skolavslutningen, den 11 juni.

– Det har hänt två gånger och vi har haft änglavakt båda gångerna, men det är inte säkert att det blir så en tredje gång. Det kändes inte tryggt, varken för lärare eller för elever så det var ingen tvekan, säger hon.

– I sommar har vi betydligt färre barn och då kan vi spärra av området där bygget pågår.

Vid den förra incidenten sa platschefen på bygget att man brustit i rutinerna. Men den andra olyckan har man ingen förklaring till i nuläget.

– Vi har jobbat med en ombyggnad och något har gått snett. En utredning pågår om vad som inträffat, det är den enda kommentaren jag har, säger Robert Mattsson på det ansvariga byggföretaget.

Johnny Daveman är regionalt skyddsombud i Stockholm på fackförbundet Byggnads. Han tycker att det inträffade är en skandal.

– Jag blir bekymrad. När det gäller skolor är jag stenhård. Finns det barn i närheten är det verkligen skyddet som är viktigast och så får man planera jobbet där­efter. Det här är en katastrof. Det får inte hända, säger han.

Daveman är samtidigt inte alls förvånad. Han berättar att fallskydden vid byggarbetsplatser har blivit allt sämre under de senaste åren.

Facket stänger flera byggen varje månad i stan på grund av säkerhetsbrister.

– Man blir knappast överraskad längre, säger Johnny Daveman, som uppmanar Södermalmsborna att se upp för säkerhetsrisker även vid andra byggarbetsplatser.

Peter Smirnakos, förälder på Katarina södra skola, är upprörd över slarvet som kunde ha kostat liv. Bara en ­månad tidigare brakade ett metallrör ner från samma tak, och träffade marken en meter från en grupp barn.

Det här är en katastrof. Det får inte hända.Johnny daveman, regionalt skyddsombud byggnads