STÖRSTA NUMRET. Inför finalen i Svenska cupen har Supportrarnas matchprogram arbetat med ett rekordtjockt program på 60 sidor. Foto: Mitt i / Supportrarnas matchprogram

Hammarbysupportrarnas storsatsning inför finalen i Svenska Cupen

Hammarby har tagit sig till final i Svenska Cupen. Inför matchen har Supportrarnas matchprogram storsatsat och presenterar nu sitt mäktigaste program någonsin.

  • Publicerad 20:42, 23 maj 2021

Man får det man behöver inför själva matchen, men även ett stycke kulturhistoria

På söndag 30 maj tar Hammarby emot Häcken i finalen av Svenska Cupen. Klubben har återigen en möjlighet att för första gången vinna cupen.

En speciell match – som kräver ett speciellt matchprogram. Det anser i alla fall grupperingen bakom ”Supportrarnas matchprogram”.

– Ja. Det här är vår största satsning hittills. Det är fjärde gången någonsin som herrlaget är i final, så vi bestämde oss för att göra något alldeles extra och bidra till cupfinalfebern även om folk inte kommer kunna se matchen på plats, säger redaktören och Bajenprofilen Magnus Hagström.

Finalen cupmatch nummer 200 för Hammarby

Det program som nu arbetats fram är en tjock lunta på hela 60 sidor och beskrivs som en mix mellan ett magasin och ett matchprogram i brittisk anda. Bland annat innehåller den en historisk genomgång av Hammarbys tidigare cupfinaler. Man har även listat samtliga matcher (199 stycken) som Hammarby spelat i Svenska Cupen, samt alla målskyttar.

– Bröderna Billy (25 cupmål) och Kenta Ohlsson (19 cupmål) toppar listan. De står tillsammans för åtta procent av alla cupmål Hammarby gjort genom tiderna.

Utöver det bjuds man även på intervjuer med spelare och ledare. Redan nu har över 1 500 beställt programmet. Detta trots att endast åtta personer har möjlighet att njuta av finalen på läktarplats under rådande pandemirestriktioner.

– Många vill se matchen på tv – med matchprogrammet i hand. Man får det man behöver inför själva matchen, men även ett stycke kulturhistoria, säger Magnus Hagström.

Matchprogram med engelsk inspiration

Vem gör historiska målet?

Hammarby har tidigare spelat tre finaler i Svenska cupen (1976/77 mot Öster, 1982/83 mot IFK Göteborg och 2010 mot Helsingborg). Alla gånger har det slutat med 0-1-förlust. Bajen har alltså aldrig lyckats göra ett mål i en cupfinal.

Därför lanserar nu Supportrarnas matchprogram tävlingen ”Vem blir först att göra ett Hammarbymål i en cupfinal?”

– Vi gör det här för att stärka hajpen inför matchen. Vem som helst får vara med. Den som lyckas tippa målskytt och tid vinner en matchtröja signerad målskytten, säger Magnus Hagström och fortsätter:

– Det vore lite deppigt om vi inte lyckas göra något mål nu heller. Men vi måste spänna bågen och tro på det här. Och det Hammarbylag vi har just nu går ytterst sällan mållösa från en match. Samtidigt ser Häcken ut som ett lag som går att slå.

Hur känns det inför finalen?

– Jag ser väldigt mycket fram emot det här. Det är en dimension som går förlorad under pandemin när man bara kan se Hammarby på tv. Men vissa gånger, till exempel derbyn, känns det nästan som man är på läktaren. Och det här är verkligen en sådan match.

Var med och tävla

Billy Ohlsson är Hammarbys främste cupmålskytt genom tiderna, med 25 mål. Men ingen Hammarbyare har någonsin gjort mål i en final av Svenska cupen.

Gissa vem du tror blir först att göra ett Hammarbymål i en cupfinal!

Skicka ditt förslag (spelare och matchminut) samt kontaktuppgifter till forstamalet@hotmail.com

Visa merVisa mindre