Hammarbyskolan satsar på rörelse varje dag

Dans på mattelektionen eller styrkeövningar på svenskan. Nu satsar Hammarbyskolan på rörelsepauser på lektionerna varje dag. Startskottet gick i torsdags när över tusen barn joggade på Nytorps gärde.

  • Publicerad 12:07, 22 sep 2017

– Jag sprang fem kilometer, det var jätteroligt, säger Amanda Chitas 10 år.

Barnen som deltog kom från både norra och södra Hammarbyskolan och sprang mellan 1,5 och 8 kilometer beroende på ålder.

– Tanken är att vi ska satsa på hälsa och få in vardaglig rörelse i alla klasserna, säger idrottsläraren Rudolf Carneholm.

Det börjar med att idrottslärarna ska hålla workshops där de lär skolans övriga personal hur man kan göra enkel pausgymnastik under lektionerna.

– Vi ska se till att alla elever rör sig aktivt varje dag utöver raster och idrottslektioner, säger Rudolf Carneholm.

Det kan exempelvis handla om att man kör ett kort danspass till en låt i klassrummet, att eleverna får göra styrkeövningar två och två som att ligga på golvet och cykla med benen mot varandra eller att man går ut och springer i fem minuter på skolgården.

Har ni många elever som inte brukar röra på sig?

– Det vet jag inte men det finns ju alltid de som inte rör sig och vi vill att alla ska känna lusten och glädjen med rörelse. Rörelse gynnar både hälsan, koncentrationen och inlärningen.

Skoljoggen ska framför allt vara en uppstart och inspiration för eleverna att träna vidare. Amanda Chitas brukar spela pingis två gånger i veckan men rör sig inte så mycket annars.

Tror du att du kommer röra dig mer själv nu?

– Ja det tror jag. Ibland har jag joggat med mamma på Hammarby IP men inte så ofta, men vi ska nog börja med det igen, det var roligt att röra på sig.