Simon Sandberg och hans lagkamrater sänker sina löner som en följd av ett stort ekonomiskt bortfall på grund av corona. Foto: Most Photos

Hammarbys spelare sänker lönerna för att rädda ekonomin

Hammarby kan i värsta fall förlora 70 miljoner kronor i intäkter på grund av coronakrisen. Nu sänker spelarna lönerna med upp till 20 procent.

  • Publicerad 14:31, 20 maj 2020

Coronakrisen har slagit hårt mot fotbollsklubbarna i Sverige som fortfarande inte vet när säsongen kan sätta igång.

Om, eller när, spelet kommer igång talar det mesta för att det då blir spel utan publik – vilket innebär att stort bortfall av intäkter.

Hammarby fotboll har sedan tidigare korttidspermitterat all personal för att spara pengar. Nu sänker klubben lönerna för spelare, ledare och övriga anställda. De med högst lön går ner 20 procent, de med lägst lön går ner 10 procent.

– Lönereduceringen är kopplad till de olika scenarier vi har arbetat fram, vilket i praktiken innebär att vi börjar med en tremånadersperiod som börjar i juni. Om vi mot förmodan inte kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på våra matcher eller att säsongen är slut, säger Hammarby fotboll AB:s vd Henrik Kindlund i en kommentar på klubbens hemsida.

Kan förlora 70 miljoner

Att Hammarby kommer att förlora mycket pengar under 2020 står redan klart. Henrik Kindlund målar upp olika utfall:

– Vi arbetar utifrån ett par olika scenarier beroende på när vi kan komma igång med full publik på våra matcher. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på ca 15 miljoner och i värsta fall med ett bortfall på 65–70 miljoner kronor för 2020, berättar vd Henrik Kindlund.

Han är nöjd med att spelarna gått med på att sänka lönerna.

– Det här innebär en stor kostnadsbesparing för oss och jag är glad och stolt över att våra spelare och medarbetare har varit så öppna och villiga att ta den här smällen för att bidra till att klubben klarar den här situationen så bra som bara möjligt.