Jan Henriksson, Hammarby bandy. Foto: Ida Persson

Hammarbys ordförande: ”Vi tänker inte ge upp”

Hammarby bandy hotas av spelarflykt efter onsdagens besked. Men ordförande Jan Henriksson håller hoppet uppe. – Vi tänker inte ge upp, säger han.

  • Publicerad 13:57, 3 jan 2019

Hammarby bandy säger upp kontrakten med alla spelare, det meddelade klubben på onsdagen. Beslutet innebär att spelarna inte kan räkna med att få sina löner betalda efter sista januari men också att det är fritt fram för spelarna att söka sig till andra klubbar.

– Det är en gest till spelarna för att de inte ska känna sig inlåsta, säger Jan Henriksson, ordförande i Hammarby IF bandy.

Fansen startar kampanj för att rädda Bajen bandy

”Långsiktigt beslut”

Anledningen är klubbens haltande ekonomi. För att få elitlicens till 2020 krävs att klubben visar ett positivt resultat innan 20 februari. Nu måste Hammarby bandy dra in 2 miljoner kronor på kort tid. Men någon djup ekonomisk kris handlar det inte om, enligt Henriksson.

– Det är inte ett krisbeslut utan det handlar om långsiktighet. Det här är det mest ansvarsfulla vi kan göra, säger han.

Indraget serveringstillstånd

Hammarby bandy har dragits med ekonomiska svårigheter ett bra tag. Redan i oktober insåg klubben att man var tvungen att vidta åtgärder för att få kalkylen att gå ihop.

En anledning är klubben indragna serveringstillstånd, som genererade 400 000 kronor förra året, men även att man förlorat i sponsor- och publikintäkter.

– Serveringstillståndet var jäkligt besvärande. Men vi får göra det bästa av läget och hoppas att få tillbaka det i samförstånd med staden. Vi tänker inte ge upp.

Finansiera spelarnas studier

Trots att spelarna nu kan leta sig till andra klubbar hoppas Jan Henriksson att man får behålla hela truppen. Enligt honom är det två spelare som inte har någon annan inkomst än bandyn, resten har andra sysselsättningar vid sidan av.

– Vi hade ett möte med alla igår och kommer att fortsätta med individuella samtal under de kommande dagarna. Vi har till exempel pratat om att hjälpa spelarna att finansiera sina studier.

Enligt Jan Henriksson har man också blivit kontaktade av nya sponsorer som vill stötta ekonomiskt.