Hammarbyhöjden - den sovande småstaden

Hammarbyhöjden beskrivs som Linje 17:s egen lilla sovstad. Det är tryggt, trevligt och här saknas egentligen inget av det väsentliga. Förutom kultur och kvällsliv.

  • Publicerad 16:54, 22 jan 2015

Ett par timmars promenerande och pratande i centrala Hammarbyhöjden ger en rätt klar bild av hur folk ser på kvarteren. Tryggt och trevligt, som en 18-åring säger, men händer det något kul, så inte är det här. Ett till stadsdelen nyss inkommet medborgarförslag efterlyser planer på att skapa en mötesplats. Som Turteatern i Kärrtorp eller Folkets hus och Kulturskolan i Bagarmossen. ”Det är verkligen något som många saknar bland oss Hammarbybor? Finns det möjlighet att själv hjälpa till med detta på något sätt om ni inte har tid/möjlighet”, funderar den boende på Ulricehamnsvägen.

Ändå är centrumet ingen ödemark. Här finns det som krävs för att ett område med cirka 10 000 boende. Florist, optiker, gym, matbutik, barnavårdscentral, apotek, frisör, kemtvätt, spelbutik, och de givna representanterna i en standardiserad svensk snabbmatsfauna: sushi, pizza, wok, gatukök och en vanlig svennekrog. Och går du åt andra hållet från tunnelbanan, mot Finn Malmgrens plan, hittar du populära Jansson’s Deli, där Enskede krog gästkockar januari ut.

Inte imponerad

Men Peter Gardiner, 46, inflyttad från Södermalm sedan fyra år, är inte imponerad. Han tycker att Hammarbyhöjden är identitetslöst.

– Det är inte levande här. Det saknas knutpunkter och mötesplatser, ställen där du kan träffa dina grannar och iaktta folk. Här finns ingen kultur. Bibliotek, kyrka, biograf – sånt som bygger den självkänsla i en stadsdel som kommer ur att inte behöva åka in till stan för att göra saker, säger Peter Gardiner.

Enligt honom är folk i Hammarbyhöjden ”alltid på väg bort”, vilket kommer av att det är många små lägenheter. Människor bor här i kanske fem år och den ständiga rotationen på folk sätter sin prägel på stämningen och kulturutbudet, resonerar han.

Ettor och tvåor

I centrum ligger hela tre mäklarkontor. Marknaden här där det nästan bara finns ettor och tvåor är het och blir stadigt hetare. Priserna är hisnande. Mats Ågren, 43, har bott här i 15 år. Även han är inne på det småskaliga boendet sätter sin prägel.

– När jag flyttade hit var det mest pensionärer. Nu är det skilsmässostaden. Par som bor i närheten separerar men har inte råd att köpa var sin trea, utan måste nöja sig med var sin mindre lägenhet. Då hamnar de här, säger Mats Ågren med en otänd cigg i mungipan.

Han och Camilla Skagerström, 43, har tur nog att bo i en av Hammarbyhöjdens sällsynta treor. Och de trivs bra. Förutom att leva här har deras företag Dokumentärministeriet kontor bredvid delin. De har varit involverade i flera hyllade tv- och filmproduktioner.

– Vi har småbarn så vi stannar. Och jag tycker inte att det är så dött. Snarare är det jättehärligt att bo här. Det är inte livat men visst är folk ute och rör på sig, säger Camilla Skagerström.

Funderingar kring det lokala kulturlivet är inget hon brukar tänka så mycket på.

– Men förr låg det ett bibliotek i huset som nu är ett gym. Och det är klart att det går att fantisera om hur fint det måste ha varit. Torget är snyggt om än i behov av lite mer dynamik. Det borde finnas ett kafé, tycker Camilla Skagerström.

Döda kvällar

Ella Wahlund, 18, bor inte här längre men gjorde det i många år. Nu är hon på promenad med kompisen och Blåsutbon Matilda Högberg, 18, och vovven Molle.

– Kvällarna är helt livlösa. När jag bodde här var vi ett gäng som brukade hänga på hörnet vid 7-Eleven. Annars drog vi någon annanstans som var mer på gång. I Hammarbyhöjden var vi oftast inte för det är så tomt. Det finns roligare ställen att vara på, säger Ella Wahlund.

Folkfakta

Som mest har här bott över 13 000 människor. Det var på 1950-talet. Botten nåddes på 1980-talet med 5 500. Idag bor det enligt Stockholms stad 9 148 personer här (2013). Till 2023 beräknas det ha ökat till 12 231. Fördelningen mellan män/kvinnor är hälften-hälften. Medelinkomsten för 2012 var 270 300 kr för kvinnor, 328 100 kr för män.

Den vita staden

Hammarbyhöjden ingår i stadsdelen Skarpnäck, och bebyggdes huvdsakligen 1936-39. Smeknamnet ”den vita staden” kommer från husens ljusa färgsättning. Tunnelbanestationen invigdes 1958. Innan det var det buss mellan Finn Malmgrens plan till Brunkebergstorg, eller Skärmarbrinks t-bana, som gällde.