TVÅ BAJENIKONER. Kenta Ohlsson ska hedra Nacka Skoglund på julafton. Foto: StockholmDirekt

Hammarbyfansens jultradition fyller 45 år

På julafton är det återigen dags för alla Bajenfans att fira Nacka Skoglund med sång, musik – och en rolig anekdot av Kenta "Mr Hammarby" Ohlsson som är på plats under firandet.

  • Publicerad 17:00, 10 dec 2019

Lennart ”Nacka” Skoglund är Hammarbys största lirare genom alla tider. Som vanligt firas han av grönvita fans på julafton.

Traditionen har pågått sedan julen 1975, först klockan tio utanför Nackas barndomshem på Katarina Bangata 42, sedan vid Nackastatyn en klackspark därifrån.

På plats finns i år Kenta Ohlsson, som själv spelade med Nacka i två säsonger.

– Han var 34 år och dubbelt så gammal som jag, men som 17-åring och ny i a-laget lärde han mig massor. Jag sög i mig som en svamp och har mycket att tacka Nacka för hur det gick i min fortsatta karriär, säger Kenta Ohlsson som själv har blivit en klubbikon och kallas för Mr Hammarby då han är den som spelat flest matcher för Hammarby genom tiderna (396 stycken).

– Det är ju alltid kul när folk kommer fram och vill prata, men jag har alltid haft svårt att ta in att det skulle vara något speciellt med mig. Men det är något jag bara har fått finna mig i, och visst kan jag känna mig lite stolt ibland, säger han.

Själva Nackafirandet på julafton ser han fram emot.

– Verkligen. Det är väldigt trevligt att träffa kompisar, hylla Nacka och snacka Hammarby innan man går hem och käkar julbord. Det är en fin tradition.

Har du något speciellt minne av Nacka?

– En sak jag verkligen minns från omklädningsrummet är att vi ofta samlade ihop alla plånböcker och värdesaker i en väska, så det inte skulle bli stulna när vi tränade. Nacka stoppade först inte ner någonting i väskan, men när vi skulle gå ut tryckte han ner sin vänsterfot. Det var hans mest värdefulla ägodel, skrattar Kenta.

”Nacka” föddes på julafton 1929 och avled den 8 juli 1975. I år skulle han ha fyllt 90 år och det är 45:e året i rad som "Nackas” födelsedag firas.

Hammarbyarnas jultradion

Vad:
Fira Nacka Skoglund

När och var:
Katarina Bangata 42 klockan 10, Nackastatyn klockan 12.

Vad händer:
Kenta Ohlsson berättar om Nacka.
Sångaren Eddie Oliva framför ”Nackas” italienska och svenska favoritsånger.
Spelmannen och den före detta Hammarbyhockeyspelaren Åke Hellman spelar en nyskriven låt om Nacka på dragspel.
Bertil Englund sjunger White Christmas.
Sportjournalisten Claes G Bengtsson som håller ett tal på temat " Nackas bästa matcher".

Visa merVisa mindre