PASSKONTROLL. Hammarby ser gärna att fler supportrar kan vara på läktaren, om de har vaccinerat sig. Foto: Mostphotos

Hammarby vill införa vaccinpass på Tele2 Arena

För att kunna ta in mer publik på allsvenska fotbollsmatcher höjs nu frågan om att inför vaccinpass, något som Hammarby är positiva till.

  • Publicerad 11:49, 2 sep 2021

Tidigare i veckan publicerade Malmö FF ett öppet brev adresserat till statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Enligt MFF bör ett vaccinpass kunna användas för att ta emot mer publik på de svenska utomhusarenorna. ”Vi har resurserna och är beredda att hantera vaccinpassen på det sätt som det är menat att de ska användas”, skrev de bland annat.

Hammarby mer positiva än AIK och Djurgården

Malmös utspel får nu stöd av Hammarbys nya vd Richard von Yxkull.

– Utan att veta några exakta detaljer så ställer vi oss positiva till det här. Det är givetvis en diskussion vi måste ta med myndigheter hur det skulle fungera, men vi står verkligen bakom det till hundra procent, säger han till Fotboll Sthlm.

Djurgården och AIK tycks dock inte vara lika positiva till att införa vaccinpass i dagsläget.

”Det återstår en del frågor som jag inte har svar på. Gäller det hela arenan, hur gör vi med barn och ungdomar eller folk som faktiskt inte kan vaccinera sig?" skriver Djurgårdens vd, Henrik Berggren till Fotboll Sthlm.

”AIK bejakar alla möjligheter till ett öppnande av våra läktare […] Vaccinpass kan säkert vara en sådan metod, men istället för att låsa sig till specifika metoder bör vi kunna vara framåtlutade nog att se över så många alternativ som möjligt”, skriver Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK, till Fotboll Sthlm.

75 procent av läktaren fortfarande tom

Allsvenska lag får i dag ta emot cirka 25 procent av sin publikkapacitet, medan man i bland annat Nederländerna och Frankrike har fått återgå till arenakapaciteten på 100 procent tack vare vaccinpass.

Så föddes "Vi ses snart igen"