Hammarby vann historiskt handbollsderby

Fullsatt i Eriksdalshallen när Hammarby tog emot AIK i ett historiskt handbollsderby. Hemmalaget vann enkelt och slutsiffrorna skrevs till 27-21 för Bajen.

  • Publicerad 22:32, 19 sep 2018

Det var upplagt för publikfest när Hammarby tog emot AIK i Handbollsligan. Ett historiskt derby då klubbarna aldrig tidigare har mötts i den högsta serien.

Samtliga sittplatser i Eriksdalshallen var slutsålda inför matchen och publiksiffran för dagen landade på 1 943 personer som skapade fullt tryck på läktarna.

Bajen släppte aldrig greppet

Trots att Gnaget hade första anfallet blev det inget mål och en chans att ta ledningen. Hammarbys målvakt Anton Hellberg räddade första skottet. Och så skulle det fortsätta. Hellberg blev matchens lirare och räddade nio av femton skott i första halvlek.

– Det känns fantastiskt. Riktigt skönt att få en bra start som vi inte tappar. Stämningen här inne gör svinmycket. När man hör hur taggade de är blir vi taggade, säger Anton Hellberg till Mitt i efter matchen.

Som mest ledde Hammarby med elva bollar och hade tio olika målskyttar. Hammarby har inlett Handbollsligan med två segrar och en förlust och ligger just nu trea i en haltande tabell.

– Vi pratar inte så mycket om slutplacering. Vi har två av tre nu och tar matcherna som de kommer. Men vi vill vara bättre än förra året i alla fall, säger Anton Hellberg.

Ted Sjögren och Caroline Fredriksson sjunger på läktarna i Eriksdalshallen. Foto: Pekka Pääkkö

AIK kom aldrig ikapp

Gnaget var med i matchen inledningsvis även om de aldrig kom ifatt Bajen.

– Vi förlorade matchen efter 10-15 minuter. Det blir svårt att spela när matchen nästan är avgjord och vi kom inte upp på vår högsta nivå, säger AIK:s nummer 27, Troels Vejby Jörgens.

Även Vejby Jörgens som kommer från Danmark reagerade på inramningen de nästan 2 000 åskådarna i Eriksdalshallen skapade.

– Jag visste inte att det var så här bra stämning. Att klubbarna är rivaler visste jag men inte så här, det var lite kul. En skön kuliss, säger han.

AIK har inlett serien med två raka förluster och ligger på 12:e plats i tabellen. Nästa match för Gnaget är på söndag hemma mot GUIF klockan 18:30, efter fotbollsderbyt mot Hammarby på Friends Arena alltså.